2024.05.16. 06:35
Spenót: a zöldségek királya Békésben is közkedvelt
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB körképe szerint hazánkban mintegy 541 hektáron termesztenek spenótot, Békésben is népszerű. A spenót kiemelkedő fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt az egyik legmagasabb táplálkozási értékkel rendelkező zöldségféle. A békéscsabai piacon több helyen is árulják, az ára jellemzően kilónként 2000–2500 forint körül alakul. Természetesen sokan vannak Békésben, akik kiskertjükben termesztik.
A spenótot sokan tartják a zöldségek királyának
Fotó: Shutterstock
Az agrárkamaránál hangsúlyozták a spenót vagy más néven paraj nagyüzemi termesztése alapvetően ipari feldolgozási céllal történik, főként a gyorsfagyasztott termékek előállítását (natúr és krémes pürék készítését) szolgálja ki. A friss piaci spenótot jellemzően kisebb gazdaságokban, fűtetlen fóliasátrakban hajtatják. Ez utóbbit kézzel szedik, míg az ipari célú felhasználásra gépi vágást alkalmaznak a gazdálkodók.
A spenót a világ egyik legnépszerűbb zöldségféléje
A spenótot számos országban, és eltérő klimatikus körülmények között termesztik, a világ egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb zöldségféléje. Termesztése gazdaságos, mivel alacsony hőigényéből adódóan már kora tavasszal vethető, gyorsan terem, így az első szabadföldi primőr zöldségfélének számít.
A világ legnagyobb spenóttermelője – messze megelőzve a többieket – Kína, 30,6 millió tonnával. A nagy spenóttermesztők közé tartozik még az Egyesült Államok (382 ezer tonna), Törökország (230 ezer tonna, Japán (208 ezer tonna) és Indonézia (170 ezer tonna). Az Eurostat adatai szerint az Európai Unióban a spenót termése 674 ezer tonna volt 2022-ben. Hazánkban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022-ben 12 100 tonna termést takarítottak be a gazdálkodók, ami 32 százalékkal haladta meg a 2017–2021 közötti évek átlagát. Ez az adat is jól mutatja, hogy az egészségtudatosabb táplálkozással és a spenót változatos felhasználhatóságával hazánkban is érzékelhetően nő a kereslet a paraj iránt.
A parajt a zöldségek királyának is nevezik
A csabai piac vásárcsarnokának egyik standjánál Gyuricza Ágnes eladó elmondta, most kell még spenótot vásárolni, fogyasztani, mert a nagy melegben már nemigen lesz. Ősszel, és tél elején újra kapható, de akkor már nincs akkora kereslet iránta, mint tavasszal, amikor a magyar primőröknél az elsők között jelenik meg. Sokoldalú felhasználása miatt sokan keresik a parajt, és bár kilója nem olcsó, de ez nem is az zöldségféle, amit kilószámra veszünk.
A spenót kiemelkedő fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt az egyik legmagasabb táplálkozási értékkel rendelkező zöldségféle, a zöldségek királyának is nevezik. Bár a köztudatban leginkább a magas vastartalma terjedt el, ám emellett jelentős mangán-, cink-, réz-, kálium- és kalciumforrásnak számít. A vitaminok közül főként A-, C- és K-vitaminból tartalmaz jelentősebb mennyiséget, emellett B2-, B6- és E-vitamin tartalma is említésre méltó.
A spenót elkészítési módja egyre változatosabb
Prohászka Béla, Békés vármegyei, Venesz-díjas mesterszakács hangsúlyozta, a korszerű táplálkozás elengedhetetlen része lett a spenót, amelyhez az is hozzájárul, hogy elkészítési módja egyre változatosabb. A főzeléken túl számos étel készíthető belőle nyersen és főzve. Nyersen zöldsaláták és zöldségturmixok alapanyaga, készíthetők belőle például szószok, töltelékek, tésztaételek, párolva zöldségköret. Hozzáadható fasírthoz és különböző tészták alapanyagához.