Útfejlesztés

2024.05.25. 09:55

Mezőgazdasági utak épültek és újultak meg Eleken

Több mint nyolc kilométernyi mezőgazdasági útszakasz épült és újult meg Elek környezetében, amivel régóta várt beruházás valósult meg. A mezőgazdasági utak felújítását célzó projekt mintegy 313 millió forintból valósult meg.

Vásári Erzsébet

Dr. Takács Árpád Békés vármegye főispánja, dr. Kovács József országgyűlési képviselő, Gál Zoltán, a Gál-Agroda Kft. ügyvezetője és Szelezsán György, Elek polgármestere közösen tekintették meg azt a nemrég elkészült mezőgazdasági utat, ami több mint nyolc kilométer hosszan újult meg Elek környezetében, könnyebbé téve ezzel a helyi és környékbeli gazdálkodók közlekedését földjeikre, telephelyeikre.

mezőgazdasági utak, fejlesztés, beruházás, gazdálkodók
Mezőgazdasági utakat fejlesztettek, a képen Szelezsán György, dr. Takács Árpád, dr. Kovács József és Gál Zoltán. Fotó: Lehoczky Péter

Szelezsán György ismertette, igyekeztek az első körben olyan utakat helyrehozni, melyek úgynevezett mezőgazdasági gyűjtőutak, és amiken a legtöbb művelt területet el tudják érni a gazdák, vagyis amelyeket a legtöbben használnak közülük. Részletezte: a fejlesztés három útszakaszt érint, melyeken összesen 600 méter új aszfaltos út lett, a többi részen pedig felújították a régi aszfaltozott utat, illetve szórt útalapot építettek ki.

A Vidékfejlesztési program keretében újultak meg a mezőgazdasági utak

A polgármestertől megtudtuk, hogy a mezőgazdasági utak felújítása a Vidékfejlesztési Program keretében valósult meg. Pályázatuk sikerességét pedig dr. Takács Árpádnak és dr. Kovács Józsefnek köszönhetik, akik minden ilyen és ehhez hasonló projektben segítik az eleki városvezetést. Hálásak továbbá a jelen beruházás kapcsán az eleki Gál-Agroda Kft.-nek, és ügyvezetőjének, Gál Zoltánnak, hiszen a pályázathoz szükséges, több mint 16 millió forintos önerőt ők biztosították az önkormányzatnak. A teljes fejlesztés pedig 313 millió forintból valósult meg. A kft.-ről elmondta, mintegy ötezer hektáron gazdálkodnak Elek térségében, ahol növényt és vetőmagot termesztenek. Ráadásul kollektívájuk is főként elekiekből áll, hiszen több mint 30 helyi lakost foglalkoztatnak.

A belterületi utak felújítására is készülnek

Szelezsán György végül elárulta, hogy belterületi utak felújítása tekintetében is beruházásokra készülnek. Fejleszteni fogják ugyanis 2025 tavaszáig a Vécsey sort, a Hunyadi utcát, a Kazinczy utcát, az Attila utcát, valamint a Kölcsey utcát is. Ezek egy részén, ahol még nincs aszfalt, ott aszfaltozott utakat építenek, illetve felújítják a már igen elhasználódott útszakaszokat. A beruházás tekintetében a kiviteli tervek már elkészültek, így az adminisztrációs feladatok, utána pedig a munkálatok elindítása van hátra. Nagy öröm továbbá számukra, hogy a napokban Lázár János építési és közlekedési miniszter az eleki utcafórumán bejelentette az Elek és Kétegyháza közötti útszakasz felújítását, amire mindkét település lakossága régóta vár.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!