Együttműködési megállapodás

2024.04.12. 13:49

Világszinten használt programmal tervezhetnek a csabai szakképzéses diákok

Három évre a Békéscsabai Szakképzési Centrum rendelkezésére bocsátotta a Solid Edge tervezőprogramot az Enterprise Group, így a diákok egy olyan szoftverrel dolgozhatnak majd, amely a világon mindenhol megtalálható és amellyel a szakemberek is ténykednek. A világszinten alkalmazott szoftver használatáról szóló együttműködési megállapodást pénteken írták alá a felek a Kétegyházi úti légi- és gépipari képzőközpontban, ahol pályaorientációs szakmai napot is tartottak a fiataloknak.

Licska Balázs

A képzőközpontot vezető Balogh Csaba elmondta, hogy igyekeztek a Kétegyházi úton egy olyan színvonalas oktatási központot létrehozni, amely egyedülálló, amely jelentős hozzáadott értéket képes adni a gyakorlati képzés területén a gépészeti ágazatban tanulók számára, megfelelve a 21. század kihívásainak. A cél az, hogy a vállalkozásokkal együttműködve alakítsák ki az oktatási tematikát. Jelentős előrelépésnek nevezte, hogy a számítógépes rajzolás és modellezés területén világszinten használt egyik meghatározó program jogszerűen elérhetővé válik a diákok számára, hiszen ezzel hozzájárulnak a képzések színvonalának további emeléséhez.

szakmai nap, BSZC, légipari központ, világszinten, szoftver
Cégek is tartottak bemutatókat a fiatalok számára a szakmai napon. Fotó: Licska Balázs

Ez egy nagyon jó példa a duális képzésre

Uhljár Erik, a Békéscsabai Szakképzési Centrum kancellárja az együttműködés jelentőségéről beszélt. Mint mondta, ez egy példa arra, hogy a duális képzés esetében nem csak abban gondolkodnak, hogy a fiatalok a gyakorlatot külső vállalkozásoknál, valós körülmények között töltsék el. Kiemelte, hogy szakmai kapcsolatban vannak az oktatók és a vállalkozások vezetői is.

Az Enterprise Group képviseletében Szűcs Imre ügyféltámogatási vezető hangsúlyozta, fontosnak ítélik a tanulókkal és az oktatókkal való együttműködést, és azt, hogy támogassák a diákokat. Úgy véli, megfelelő helyre kerül a szoftver, a Solid Edge, amelynek a tulajdonosa a Siemens, az Enterprise Group pedig az egyik forgalmazó. Szerinte azt a tudást, amelyet a fiatalok megszereznek a középiskolában, a felsőfokú tanulmányaik során és a vállalatoknál is képesek lesznek hasznosítani. Olyan szoftvercsomagot adnak át, amely több százmillió forint értékű, de szerinte az igazi érték az, hogy a diákok az ipar számára fontos és hasznos tudást szereznek általa.

Uhljár Erik, a Békéscsabai Szakképzési Centrum kancellárja és Szűcs Imre, az Enterprise Group ügyféltámogatási vezetője írta alá az együttműködési megállapodást a világszinten ismert szoftver használatáról. Fotó: Licska Balázs

A BSZC Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a BSZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium által szervezett pályaorientációs szakmai napra nemcsak a szakképzésben résztvevő tanulókat várták, hanem a gimnazistákat is. Kinyitották a légi- és gépipari képzőközpontban a tanműhelyeket; gyártósor működésébe, gép- és alkatrészgyártásba, CNC marásba és esztergálásba, hagyományos forgácsolóüzembe is bepillantást nyerhettek a fiatalok; illetve cégekkel ismerkedhettek meg, amelyek szintén bemutatókat tartottak.

Világszinten dolgoznak ezzel a szoftverrel a szakemberek

Kiss Mihály, a BSZC Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója azt emelte ki, hogy az együttműködésnek köszönhetően iskolai keretek között olyan szoftverrel dolgozhatnak majd a fiatalok, amely a világon mindenhol megtalálható, amellyel a szakemberek is ténykednek: a gépésztechnikustól kezdve a gépi és CNC forgácsolón át a hegesztőig. Hangsúlyozta, hogy az egyik hazai forgalmazó, az Enterprise Grouptól a Solid Edge használati lehetőségét három évre kapták meg, és a teljes verziót, nem az oktatásit. Úgy véli, hogy a gépészeti ágazatban szakemberhiány van, tehát komoly karrierlehetőség előtt áll az, aki a szakma mellett dönt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!