Tótkomlós, Pusztaföldvár

2024.04.17. 09:20

Leölik a kacsákat és a libákat madárinfluenza miatt két településen

Kimutatta a madárinfluenza-vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén. Az érintett állományok felszámolása, a szárnyasok leölése, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van – közölte a hivatal kedden az oldalán.

Nyemcsok László

A Nébih oldalán tájékoztattak arról, hogy Tótkomlóson egy több mint 44 ezer példányt számláló pecsenyekacsa-telepen, Pusztaföldváron egy mintegy 1500 állatot tartó tenyészlúdtelepen, továbbá Öcsödön nagyjából 20 ezres példányszámú állománnyal rendelkező hízópulykatelepen idegrendszeri tünetek és megemelkedett elhullás ébresztett gyanút az állattartókban. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát igazolta az elhullott állatokból vett mintákból. A hatóság időközben Tótkomlóson további két ‒ egy pecsenyekacsákat, valamint egy pecsenyeludakat tartó ‒ telepen is kimutatta a vírus jelenlétét.

leölik, madárinfluenza, víziszárnyas, felszámolják
Leölik a vízinyárnyasokat madárinfluenza miatt. Fotó: MW-archív

Közölték, valamennyi érintett állomány felszámolása folyamatban van. A gazdaságok körül a járványügyi hatóság kijelölte a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, továbbá megállapította a 10 kilométer sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet. Békés vármegyében emellett kiterjesztették a megfigyelési körzetet.

A Nébih ismét felhívta a figyelmet, hogy a magas patogenitású madárinfluenza vírusa bármikor újra megjelenhet. A szervezet továbbra is arra kéri az állattartókat, hogy szigorúan és következetesen tartsák be a járványvédelmi előírásokat.  A madárinfluenzával kapcsolatban minden további információ elérhető a Nébih portál tematikus aloldalán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!