Megmérettetés

2024.03.21. 13:45

A falusi vendéglátást népszerűsítette a gyomaendrődi verseny – videóval

Az Alföldi ASzC Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) együttműködve egyéb verseny kategóriában országos kistermelői élelmiszer-előállító versenyt szervezett a napokban.

Dinya Magdolna

A győztes csapat Fotó: BMH

A kétnapos megmérettetést középiskolás diákok számára hirdették meg, akik háromfős csapatokban jelentkezhettek. A fő feladatuk az volt, hogy bemutassanak és prezentáljanak egy falusi vendégasztallal kapcsolatos pályamunkát, amely a saját régiójukra jellemző.

Falusi vendégasztalokat állítottak össze a diákok

A falusi vendégasztal összeállításakor a versenyzőknek öt terméket kellett elkészíteniük és tálalniuk az értékeléshez. A kialakításához használt tájegységre jellemző eszközöket, például szőttesek, tálak, fatálak, dekorációs elemek, a versenyzők magukkal hozhatták, ezzel erősítve az iskola környezetére jellemző tájjelleg megjelenését. Az elkészítendő termékek témaköreihez tartozott a kistermelői zöldségfeldolgozás, gyümölcsfeldolgozás, húsfeldolgozás, tejtermékkészítés és sütőipari termékek készítése.

ételek, verseny, diákok, falusi
Falusi vendégasztalokat állítottak össze a diákok Fotó: Facebook

A versenyen részt vettek a Déli ASzC Apponyi Sándor Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, a Tokaj-Hegyalja Egyetem Tokaji Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, az Északi ASzC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Brózik Dezső Tagintézménye, valamint az Alföldi ASzC Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium csapatai.

Új utakat nyithat meg a falusi turizmus

Szerdán délután, a rendezvény záróprogramján Davidovics László, az Alföldi ASzC Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója köszöntötte a megjelent vendégeket, és köszönetet mondott minden résztvevőnek, felkészítő tanárnak és versenyző diáknak. 

Ünnepélyes keretek között hirdették ki az eredményeket Fotó: BMH

Dr. Horváth József, az Agrár Alföldi Szakképzési Centrum (AASzC) főigazgatója szerint a versenymunkák nemcsak gasztronómiai élményt nyújtanak, hanem olyan életformát és megélhetési lehetőséget is képviselnek, ami a vidéken élőknek ad lehetőséget a kitörésre. A falusi vendégasztal, vendéglátás és turizmus területén való tevékenykedés nemcsak emlékeket idézhet fel, hanem új utakat nyithat a vidéki emberek számára a sikeres jövő felé.

Toldi Balázs polgármester elmondta, hogy az Alföldi ASzC Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium életében nagy dolog, hogy egy országos versenynek adhattak otthont. Ez bizonyítja az intézményben folyó magas színvonalú szakmai munkát. Gratulált mind a diákoknak, mind pedig a felkészítő tanároknak.

Bozó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei elnökhelyettese megjegyezte, hogy az elkészített alkotásokkal már mindenki nyert, valamint a verseny is példaértékűnek bizonyult.

Kihirdették az eredményeket

Metzker Krisztina, a zsűri elnöke kifejtette, hogy a helyezések között igen apró részletek döntöttek, azonban minden ételben érezhető volt a gasztronómia szeretete.

Az első helyezést a Déli ASzC Apponyi Sándor Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulói szerezték meg.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!