Turizmus

2024.02.23. 06:35

Körbeforgatták a gyulai óriáskerék kérdését: a Várszínházat zavarja, a turistáknak tetszik

A gyulai óriáskerékkel kapcsolatos kérdésekről is szó esett a fürdővárosi képviselő-testület legutóbbi ülésén. Az attrakció turisztikai hatásait, illetve azt is körüljárták, hogy a kerék zavarhatja-e várszínház nyári előadásait.

Papp Gábor

Durkó Károly (Városbarátok) önkormányzati képviselő interpellációjában emlékeztetett arra, hogy újra felállították az óriáskereket a vár közelében, a Hunquest Hotel Gyula előtti részen. A képviselő arra kérdezett rá, mivel meglátása szerint sokakat érdekel, hogy volt-e egyeztetés a Gyulai Várszínház illetékeseivel arról, hogy zavarja-e esetleg az előadásokat az óriáskerék működése.

gyulai óriáskerék, várszínház, turisták
Körüljárták, hogy a kerék zavarhatja-e várszínház nyári előadásait Fotó: Für Henrik-archív

Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, korábban már érkezett hozzájuk is kérdés, hogy miért bontották le karácsony környékén az óriáskereket. Ennek kapcsán kiemelte, az attrakció magántulajdonban van, a területet bérlik a várostól. A tulajdonos pedig az adventi időszakban Szegedre vitte azt, és ott üzemeltette, majd visszahozta, és az év nagy részében Gyulán kívánja működtetni. Kiemelte, voltak egyeztetések, a gyakorlati üzemelés nem mindenben felelt meg a megbeszéléseknek. Idén ismét mindent elkövetnek annak érdekében, hogy úgy működjön, ahogy a Várszínház megkívánja.

Dr. Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója elmondta, a teátrum álláspontja az, hogy az óriáskerék zavarja a tószínpadi előadásokat. 

– Minden előadásnak megvan a maga díszlete és látványvilága, amivel általában nem harmonizál az óriáskerék, mint háttér. Ha kivételesen cirkuszi jellegű attrakció van, akkor jól mutat, egyébként nem – fogalmazott. Mint mondta, kompromisszumos megoldásként azt tudja elképzelni, hogy arra a mintegy három óra időtartamra, amikor a tószínpadi előadás zajlik, akkor ne működjön az óriáskerék. – Ez nem sok alkalom, mert 6-8 tószínpadi előadásunk lesz – folytatta a gondolatot.

Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője a polgármester kérésére arról adott tájékoztatást, hogy van-e szükség az óriáskerékre, mint turisztikai attrakcióra.

– Az óriáskerék színesíti és szélesíti a város turisztikai programkínálatát. A Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft.-hez panasz nem érkezett, sőt, a vendégek, illetve a szállásadók is örömmel fogadták ezt az újabb lehetőséget – emelte ki a szakember.

– Úgy működőképes és fenntartható egy város turizmusa, úgy fenntartható a turisták érdeklődése hosszú távon, és a város turisztikai piaci pozíciója úgy őrizhető meg, ha folyamatosan megújul a programkínálat. Az óriáskerék ehhez hozzájárult, ezért a részükről támogatják az itt létét. Hogy a turisztikai bevételekben ez miként jelentkezik, nehéz pontosan kimutatni. Ebből a szempontból érdemes azt a megközelítést vizsgálni, hogy minél szélesebb a város turisztikai kínálata, ha az évről évre megújul, akkor több vendéget, több potenciális turistát tudnak megszólítani, és a visszatérő vendégek is nagyobb kedvvel érkeznek. Ennek hatására többen érkeznek a városba, akik több vendégéjszakát töltenek el Gyulán. A szállásadók több idegenforgalmi adót fizetnek, az önkormányzatnak több bevétele származik. A város pedig a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft.-n keresztül magasabb összeget tud városi turisztikai marketingre költeni.

Dr. Görgényi Ernő dr. Csige Gábor jegyzővel konzultálva megerősítette, a közterület-használati szerződésben benne van, hogy a tószínpadi, illetve várszínpadi előadások idején zenét nem sugározhat az óriáskerék, és a fényeket le kell, hogy kapcsolják. Mint mondta, lehettek hiányosságok, amelyet az üzemeltető figyelmébe ajánlanak, ahogy a tószínpadi előadásokkal kapcsolatban is egyeztetnek majd vele.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!