Jószágszállítás

2024.02.20. 06:30

Állatjólét: a gazdák jóléte Békésben se merüljön feledésbe!

Valódi állatjólét címmel indít rendezvénysorozatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ennek célja: olyan ismereteket átadni a gazdálkodók számára, amelyek segítségével fejlődést érhetnek el az állatjólét biztosításában. Első állomásként február 29-én online eseményen a haszonállatok szállítás közbeni jólétével kapcsolatban tehetnek szert újabb ismeretekre a résztvevők. Az internetes konferenciára a Békés vármegyei gazdákat is várják.

Nyemcsok László

Az Európai Bizottság 2023. december 7-én mutatta be az állatok szállítás közbeni jólétére vonatkozó uniós szabályok eddigi legnagyobb reformjára tett javaslatait.

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Az agrárkamaránál közölték, nem elég csak szeretni az állatokat, ismerni kell viselkedésüket, igényeiket, szokásaikat, betegségeiket, hogy megfelelően tudjunk gondoskodni róluk. Mindezekkel összhangban kell a tartási, szállítási körülményeiket kialakítani. Ugyanakkor nem elegendő csak az eddigi ismeretekre és szabályokra alapozni, folyamatosan fejleszteni kell a tudásunkat az állatjólét kérdésében.

Az eddigi legnagyobb reform állatjólétben

Kozsuch Kornél, a NAK Békés vármegyei elnöke elmondta, számos eszközzel támogatják az állatjóléti célok megvalósítását: javaslatokkal élnek a részletes szabályozás, a támogatások, illetve más ösztönző rendszerek kapcsán.

– Emellett információátadással, ismeretbővítő előadásokkal és kiadványokkal is segítjük a termékpálya szereplőit – hangsúlyozta Kozsuch Kornél. – A NAK elkötelezett a haszonállatok magas szintű állatjóléte és az állattartók segítése, támogatása mellett.

Az állatok szállítására vonatkozó uniós jogszabályok közel 50 éves múltra tekintenek vissza, az utolsó jelentős átalakítást 2004-ben, közel 20 évvel ezelőtt hajtották végre. Az Európai Bizottság 2023. december 7-én mutatta be az állatok szállítás közbeni jólétére vonatkozó uniós szabályok eddigi legnagyobb reformjára tett javaslatait.

A rendezvénysorozat ingyenes, de regisztrálni kell

A február 29-i online esemény résztvevői részletes betekintést kaphatnak a Bizottság által előterjesztett javaslatokba, azok más szabályozásokkal való összefüggéseibe. A meghívott ágazati szakértők elemzik az új előírások megvalósítási lehetőségeit és várható eredményeit, következményeit. Szó esik majd a hazai állatjóléti szabályozásról és a hatósági ellenőrzésről, különös tekintettel az állatok szállítás közbeni védelmére.

A rendezvénysorozat második állomásaként március 12-én a NAK Dunaharaszti Oktatóközpontjában az érdeklődőknek lehetőségük nyílik a legmodernebb állatjóléti fejlesztésekkel foglalkozó technikai cégekkel való találkozásra.

– Tartsanak velünk, valósítsuk meg a magas szintű állatjólétet Magyarországon úgy, hogy a gazdák jóléte se merüljön feledésbe!  – emelték ki az agrárkamaránál. A rendezvénysorozat ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az első, február 29-i online eseményére ezen a linken lehet jelentkezni:  Regisztráció - Valódi állatjólét - Kihívások és lehetőségek (nak.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!