Üzletek

2024.01.24. 16:58

Újabb nagyáruházak Csabán: a Rossmann után felkészül az Aldi

Hétfőn megnyitotta Békéscsabán második üzletét a Rossmann Drogéria és Parfüméria, az egykori Békéscsabai Kötöttárugyár (Béköt) helyén, az Andrássy út és a Kazinczy utca sarkán. Előtte már kinyitott itt a Kik, mely főként ruházati árukat kínál.

Nyemcsok László

A Rossmann a hét elején nyitott.

Fotó: Bencsik Ádám

Ami viszont megúszta a bontást is, az az egykori Béköt Művelődési és Kultúrház, ami később bölcsőde, majd óvoda lett, a teljes felújítás után 2017-től pedig Rokka Rendezvényházként funkcionál. A legnagyobb áruház, az Aldi most készülődik a Béköt területére, már gőzerővel végzik a külső és belső munkálatokat, a jólértesültek szerint még húsvét előtt kinyit.

A csabai kötöttárugyár története külön fejezet, így csak pár fontos dolgot villantunk fel. Az 1970-es években több mint 2500 munkavállaló dolgozott itt. A Rokka Kötőszövő Rt. is az elődei közé tartozott. Hegyi Béla, a békéscsabai Méteres-Snack Kft. ügyvezető-tulajdonosa a művelődési ház épületének egy részét vásárolta meg még 1995-96-ban, és a földszinti helyiségeket bérbe adta.

 – Beleszerelmesedtem az ingatlanba, így 2015-ben a kft. megvásárolta az egészet – hangsúlyozta Hegyi Béla. – Szinte mindent szerkezetkész állapotig kellett visszabontani, majd újraépíteni, de megérte. Eredeti belső építészeti dolgokra, nyílászárókra is bukkantunk, ezek igazi kincsek, megőriztük. Az emeleten 11 helyiség volt, ebből csináltunk egyet, ami a Rokka Rendezvényház. 150 ember befogadására alkalmas, számos konferenciát, esküvőt, családi és céges rendezvényt tartottunk már itt teljes vendéglátással. A földszinti helyiségek közül az egyik mosoda, a másik biztosítási iroda.

Hegyi Béla kitért arra, a Rokka Rendezvényház épülete idén 100 éves, ezt a dátumot a padláson több helyen is bevésték az akkori szokásoknak megfelelően. 

A Béköt többi épülete nem úszta meg a teljes lebontást. Még egy kis visszatekintés: az 1980-as évek nehézségeit követően a kötöttárugyárat 1994-ben privatizálták, 1995-től a BCB Egyesült Textilművek Rt. nevet viselte. A cég ellen 2000 októberében felszámolási eljárás indult, a gyárat felszámolták. A telek magántulajdonba került, a kötöttárugyár épületét 2012-ben lebontották. 2021-ben bejelentették, hogy élelmiszeripari-üzlet nyílik a területen.

Kétszáznál több parkoló tartozik az ingatlanhoz

Még a felszámolás után megtudtuk, hogy egy debreceni vállalkozás lett a terület tulajdonosa. Lakóparkot és elsődleges tevékenységük okán egy korszerű tüzépbázist létesítettek volna. Ez nem valósult meg, az ingatlant eladta a vállalkozó. A vevő már üzletlánci nagyáruházban gondolkozott, de aztán inkább az ingatlanhasznosítás mellett döntött. Vagyis bérbe adja a területeket. Így került a képbe a KiK, a Rossmann és az Aldi is bérlőként. Szabad területek még mindig vannak, hiszen a Béköt hatalmas területen terült el. Hogy a szabad területeken mi épül, milyen üzleteket létesítenek, az még a jövő titka. 

Ahogy megszámoltuk, jelenleg 200-nál több parkoló tartozik az egész ingatlanhoz, ottjártunkkor ez soknak és szétszórtnak tűnt. Szakemberek viszont elmondták, ez kevés is lesz, amikor majd megnyit az Aldi, és más vállalkozásoknak is helyt ad még a Béköt egykori területe. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!