Múlt és jövő összekapcsolódik

2023.12.01. 15:48

Békéscsaba nyomdászváros: tizedik alkalommal rendezték meg az Andor Napi Szimpóziumot a Szegyában – galériával

Megrendezték a X. Andor Napi Szimpóziumot Békéscsabán, a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégiumban pénteken. A hagyományokhoz híven idén is Tevan Andor nyomdász emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődött az esemény a Tudásközpontban. A megnyitó után a közel száz jelenlévő diákot játékos versenyek és előadások várták. A rendezvény célja mindig az, hogy a jelen és a jövő nyomdászainak egy kapcsolódási lehetőséget biztosítson.

Gyemendi Réka

Fotó: Imre György

Tálas Csaba intézményvezető felidézte, 2011-ben rendezték meg az első szimpóziumot, azonban a célkitűzés mindig ugyanaz volt: az egyik Tevan Andor városi nyomdászunk emlékének megőrzése.

Tevan Andor nem csak az iskola egyik jogelődjének  volt a névadója, hanem egy olyan országos hírű nyomdász és vállalkozó volt, aki megteremtette a lehetőségét annak, hogy Békéscsabán ma a nyomdaipar vezető ipari ágazat legyen árulta el. 

Az esemény másik célkitűzéséről szólva elhangzott, a jelen és a jövő nyomdászainak szeretnének megteremteni egy kapcsolódási lehetőséget, egy találkozási pontot az eseménnyel. Úgy fogalmazott, a diákok érzik, tudják, hogy a nyomdák, cégek hívják és várják őket, igényt tartanak szakmai tudásukra. Emellett a cégek számára is nagyon fontos, hogy ma Magyarországon van működőképes nyomdászképzés. Az igazgató hangsúlyozta, a Szent Györgyi Albert Technikum egy ilyen intézmény, ahol a több mint 150 diákból csaknem százan vesznek részt versenyzőként, segítőként a szimpóziumon. 

Tálas Csaba kitért még arra, hogy az intézményben a megfelelő infrastruktúra is adott, hiszen 2020-ban avatták fel a modern kor minden követelményének megfelelő nyomdaipari tudásközpontjukat, mindemellett van egy nagyon stabil oktatói gárdája is az intézmények. Hangsúlyozta, elengedhetetlen, hogy ez a háttér, ez a bázis, amivel most rendelkeznek, a jövőben is megmaradjon, ezért is fontos a nyomdaipari dolgozók bérkiegészítő programja, amihez Békéscsaba városa és az itt jelen lévő nyomdák döntő többsége is csatlakozott.

Varga Tamás alpolgármester úgy fogalmazott: a hagyomány és az innováció, a múlt, a jelen és a jövő ötvöződik az intézményben, miként a szakértelem és a professzionalizmus párosul a jó hangulattal és kedvességgel. Kiemelte, az intézmény teljes képzési portfóliója legalább 79 elsajátítható szakmát foglal magában, ami önmagában is imponáló, főleg, ha az ember ismeri a képzések minőségét is. 

Mind közül viszont talán a nyomdaipari technikus, nyomdász szakmák különlegesek és kiemelkedők valamilyen módon. A békéscsabai nyomdászat rendelkezik talán a legkomolyabb múlttal, hagyományokkal, és ezekből a gyökerekből táplálkozva válhatnak a ma diákjai a könyvnyomtatás, a papírfeldolgozás évszázados történetének 21. századi folytatóivá fogalmazott az alpolgármester.

Mucsi Balázs, a BSZC igazgatója visszaemlékezett, hogy 2015 volt a békéscsabai szakképzés megalakulásának az éve, azóta pedig az egyik legdinamikusabb, és a hozzáadott értéket tekintve a legprosperálóbb a nyomdaipar területe. 

– Ez az a terület, kreatív ágazat, amire jellemző, hogy az itt végzett diákok a szakmájuknak megfelelő felsőoktatásban, vagy annak megfelelő munkahelyen találják meg később a boldogulásukat emelte ki, hozzátéve, hogy ez azért is különleges, mert a szakképzésben alapvetően magas a lemorzsolódás aránya, a nyomdász végzettséggel rendelkezők viszont nagy valószínűséggel ezen az úton mennek majd tovább. Ez azt is jelenti, hogy ezeknek a szakembereknek lesz biztos állása is Békés megyében.

A főigazgató elmondta, több olyan felsőoktatási intézménnyel együttműködik az iskola, ahová nem csupán okleveles technikusi többletponttal lehet bekerülni. Ugyanis olyan egyedi megállapodásokat is kötöttek, aminek köszönhetően egyes egyetemeken, karokon direkt a Békéscsabáról érkező hallgatókat várják. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!