Békés vármegye

2023.11.20. 11:46

Sikeres halas évet teljesített a KHESZ

Sikeres „halas” évet tudhat maga mögött a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége. A KHESZ a Facebook-oldalán külön beszámolóban értékelte az idei esztendő Körösök vízrendszerében elvégzett telepítéseit. A szövetség összesen több mint 200 ezer kiló halat helyezett ki a horgászvizekbe.

Papp Gábor

KHESZ-telepítések

Forrás: Facebook

A halas szakma egy kis közösség, ismerjük egymást és eredményesen együttműködünk, így az évek alatt kialakult beszerzési utaknak köszönhetően mindig kiváló halakat kapunk, amiért ha szükséges, akár az ország másik végéig is elmegyünk – emelte ki az értékelés elején a KHESZ. Mint hozzátették, segíti a természetes vizek haltelepítését és a szövetség ezirányú tevékenységét, hogy a KHESZ két halastórendszerben, Ecsegfalva mellett 107 hektáron, illetve Csökmő mellett 73 hektáron végez haltermelő tevékenységet. Az itt megtermelt halak a horgászvizekbe kerülnek.

Az idei évben 13 faj különböző korosztályú egyedeit telepítették. Legnagyobb mennyiségben és a legtöbb alkalommal ponty került a vizekbe, emellett süllő, csuka, harcsa, dévérkeszeg, bodorka, márna, paduc, domolykó, menyhal, compó, kecsege és jászkeszeg. Az idei évben szintén tervezték, de várhatóan beszerzési forrás hiányában az elterjedtebb sügér, balin, továbbá a kárász kimarad a sorból.

A KHESZ 2400 hektár horgászvizet kezel, ezek közül vannak kiemeltek, frekventáltak, népszerűek, jobbak és még jobbak, illetve gyenge adottságúak is.

– Szerencsére előbbiek vannak túlsúlyban. A 2400 hektár horgászvíz 68 nyilvántartott halgazdálkodási vízterületből tevődik össze – tették hozzá. Ebben az évben idáig összesen 112 haltelepítést bonyolítottak le, ami vízterületekre lebontva 535 halbejelentést jelent. A haltelepítések koordinálása összetett munka és feladat, amiben a vezető, horgászati és jogi referens, a halszállító-halátvevő, a halőrök és segítségként sok esetben a horgászok is közreműködnek.

A pontyállomány tekintetében az idei évi terv az volt, hogy sikerüljön legalább olyan mennyiséget kihelyezniük, mint a korábbi években. Nehezítette a tervezést, hogy az elmúlt két évhez képest, a magas takarmányárak miatt a ponty ára duplájára nőtt.

2023-ban idáig háromnyarasból, azaz kifoghatóból 170 tonnát, azaz 170 ezer kilót, extrából 10 ezer 430 kilót, kétnyarasból 5400 kilót, egynyarasból 4900 kilót telepítettek. A fiatal korosztályok telepített mennyisége visszaesett. Egyrészt az elmúlt egy-két évben a piacon lényegesen kevesebbet kínáltak, másrészt a fiatal korosztályok életciklusához mérten aktív táplálékkeresése miatt a horgászok több esetben sérelmezték, hogy zavaró tényező, sokszor megfogják. Összességében pontyból így 190 ezer kiló került a vizekbe.

Süllőből 3000 kiló, harcsából 2300 kiló, csukából 2700 kiló, dévérkeszegből 4000 kiló, bodorkából 3100 kiló, márnából 100 kiló, 25 ezer darab, menyhalból 166 kiló, 16 ezer darab, compó 944 kiló, kecsegéből 800 kiló, jászkeszeg: 600 kiló, 47 ezer darab került a vizekbe. A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége munkatársai 2023-ban az elfogadott haltelepítési terv szerint igyekeztek végrehajtani a haltelepítéseket, amit leginkább saját erőből, és egy kis szeletét a Magyar Országos Horgász Szövetség céltámogatásából valósítottak meg. A haltelepítések publikálása folyamatos, amit a KHESZ weboldalán jelentetnek meg a hatóságok felé leadott haltelepítés realizációját követő két héten belül.

A haltelepítések mindig kiemelt témának számítanak
Forrás: Facebook



A haltelepítés általánosságban mindig a legérdekesebb téma a horgászok körében, így erről előszeretettel tájékozódnak, a megkeresésekben és a nyilvános médiacsatornáinkról érkező kérdések egy jó része is erre irányul, hogy pontosan hova, mennyit, és milyen halfajt telepítettek.

Aktuális téma jelenleg a horgászturisztika és ennek fejlesztésére irányuló teendők. Mint horgászati célú vízkezelő fontosnak tartották kiemelni azt, hogy egy jól halasított, jó vízminőségű, jól kezelt vízterület maga az alappillére a horgászturizmusnak. Minden további befolyásoló, illetve alakító tényező csak ezután következik.

– Végzetül meg kell említeni azt az alapvető tapasztalatot és tendenciát, hogy a helyi horgászok egy részre a fent leírtak tükrében is kevésnek tartja a telepítéseket, míg a más megyékből érkező horgászok örömmel konstatálják, hogy itt ennyiszer telepítenek – hangsúlyozták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!