Békés vármegye

2023.11.06. 12:38

Piros folt esetén be kell jelenteni a háztartási kutat

Nem mindegy, hogy milyen mély, illetve az sem, hogy kockázatos területen van-e vagy sem – így foglalható össze, hogy kell-e engedélyt kérni a háztartási kutakra. A lényeg, hogy tisztában kell lenni az adott kút mélységével és azzal, hogy milyen igényeket elégítenek ki vele, és egy vízkészletvédelmi térképen le kell ellenőrizni, hogy érinti-e vajon az első vízzáró réteget, valamint azt, hogy kockázatos területen van-e. Az biztos, hogy piros folt esetében be kell jelenteni.

Licska Balázs

A háztartási kutak engedélyezésében a legfontosabb az – amellett, hogy beleesik-e a terület a kockázatosba vagy sem –, hogy tisztában legyen azzal a tulajdonos, az üzemeltető, hogy milyen mély az adott kút.

Fotó: Mészáros János

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vízkészletvédelmi országtérképén piros foltokkal jelölték azokat a területeket, amelyek vízkészletvédelmi szempontból kockázatos, vagyis a felszín alatti víz állapota szempontjából érzékeny és fokozottan érzékeny területnek számítanak. Komolyabb, összefüggő kockázatos területek fordulnak elő például Gyulán, Újkígyóson, Medgyesegyházán, Tótkomlóson, Dombegyházon; míg Békéscsabán csak apró foltokat lehet látni.

A háztartási kutak engedélyeztetése tekintetében azonban nem mindegy az sem, hogy az első vízzáró réteg milyen mélységben jelenik meg. A térképen erre is választ kaphatnak a kutak tulajdonosai, üzemeltetői bizonyos beállításokkal. 

Olyan terület, ahol 15 méternél hamarabb megjelenik az első vízzáró réteg, csak kevés akad Békés vármegyében: például Békéscsaba belvárosában, Gyulán, Szarvas, Gyomaendrőd és Körösladány környékén, valamint Délkelet-Békésben.

A háztartási kutak engedélyezésében a legfontosabb az – amellett, hogy beleesik-e a terület a kockázatosba vagy sem –, hogy tisztában legyen azzal a tulajdonos, az üzemeltető, hogy milyen mély az adott kút. Ennek alapján pedig tudnia kell, hogy a mélysége eléri-e az 50 métert; hogy érinti-e az első vízzáró réteget. Lényeges az is, hogy a kút háztartási célokat szolgál-e. Legfeljebb évi 500 köbméter vizet lehet használni, és kizárólag ivóvízellátásra, háztartási szükségletek kielégítésére, azaz például tisztálkodásra, a gyep locsolására.

A békéscsabai önkormányzat honlapján olvasható tájékoztató szerint akkor, ha a háztartási kút mélysége nem lépi túl az 50 métert és nem érinti az első vízzáró réteget; illetve, ha nincs kockázatos, vagyis piros foltos területen, akkor nem kell bejelenteni, nincs szükséges engedélyeztetési eljárásra. Az Országos Vízügyi Főigazgatóságon pedig hozzátették, hogy jövőre sem kell engedélyt kérni azokra a kutakra, amelyek megfelelnek ezeknek a szempontoknak.

Más a helyzet, ha a kút kockázatos, tehát vízkészletvédelmi szempontból védendő területen van. Legyen szó tehát olyan háztartási kútról, amelynek mélysége nem éri el az 50 métert és az első vízzáró réteget sem, amennyiben piros folttal érintett területen található, akkor december 31-ig engedélyeztetni szükséges az illetékes jegyzőnél. Ezt jövőre is az illetékes vízügyi hatóságoknál lehet megtenni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!