Rendkívüli testületi ülés

2023.11.12. 06:34

Nem öntik a vizet a feneketlen kútba Gyulán: átadják a szolgáltatást az államnak

Átruházza a magyar államra a víziközmű-szolgáltatási ellátási kötelezettségét és az ahhoz kapcsolódó vagyonelemeket a gyulai önkormányzat – határozott a város képviselő-testülete pénteki rendkívüli ülésén – írta meg az MTI. Az átadás-átvételt követően az Alföldvíz látja el a szolgáltatást. Az integráció miatt senki nem kerül utcára.

Az ivóvíz minőségének megőrzése érdekében van szükség a mosatásra.

Fotó: MW-illusztráció

Gyula mellett Mezőkovácsházán, Végegyházán, Medgyesegyházán, Újkígyóson, Kondoroson és Nagybánhegyesen a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. látta el mostanáig a víziközmű-szolgáltatást, az ivóvíz-szolgáltatást és szennyvízkezelést. A cégnek hat helyi önkormányzat, valamint a Bánhegyesi Vízszolgáltató Nonprofit Kft. a tulajdonosa. A társaságban a gyulai önkormányzat közvetlen irányítást biztosító befolyással rendelkezik.

Mint az előterjesztésben olvasható, az ágazat olyan újabb jelentős problémák elé néz, mint a megnövekedett áram- és üzemanyagköltségek, valamint a szakember-utánpótlás és a bérkifizetés kérdése. A víziközmű ágazat üzemi vesztesége idén várhatóan meghaladja a félmilliárd forintot. A cég „hónapról hónapra, folyószámla-hitelkeret mellett tudja biztosítani a bérek, a közterhek, a rezsi és a legszükségesebb beszerzések költségét” – írták az előterjesztésben. Dr. Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester az ülésen úgy fogalmazott: „el kell dönteni, hogy más beruházások árán kifizetjük a veszteséget? Öntjük a vizet a feneketlen kútba? Vagy átadjuk?” Hozzátette, szóbeli megállapodások születtek már. A jövőben a szolgáltatást végző Alföldvíz Zrt. november 10-ig ajánlatot tesz valamennyi közüzemi dolgozónak. 

„Az integráció miatt senki nem kerül utcára, és ismerve az Alföldvíz javadalmazási rendszerét, még jobban is járnak” – jegyezte meg a városvezető. 

Emellett a szolgáltató Gyulán üzemmérnökséget és ügyfélszolgálatot alakít ki.

A Nemzeti Vízművek Zrt. és az illetékes minisztérium álláspontja megváltozott, az integráció részeként már nem ragaszkodnak az üzemeltető társaság megszerzéséhez – szerepel az előterjesztésben. Elegendő kizárólag a víziközmű-vagyon tulajdonjogának átadása a magyar állam részére. A vonatkozó jogszabályokban is változás történt: amennyiben az önkormányzat az államra ruházza át a víziközmű-szolgáltatóban fennálló társasági részesedését, úgy a fennálló, a bérleti-üzemeltetési szerződés alapján felhalmozott tartozások alól mentesül.

– Vagyoni előnyt eddig sem jelentett a városnak, bevételt nem termelt, a működtetésnek voltak előnyei, amelyek most megszűntek – jelentette ki Görgényi Ernő. Elmondta, információi szerint más települések nem kaptak pénzt az átadásért; ők arról tárgyalnak az Energiaügyi Minisztériummal, hogy mekkora térítést kapnak cserébe.

– Azon már nincs vita, hogy az idei veszteséget, mintegy 450 millió forintot az állam megtéríti; „ezzel a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. likviditási problémái megszűnnek” – húzta alá. A csatlakozás az integrációs programhoz úgy valósul meg, hogy az önkormányzat nem a társaságban lévő üzletrészét, hanem a közszolgáltatással járó feladatot és az ahhoz kapcsolódó vagyonelemeket ajánlja fel az államnak átvételre. Amennyiben csatlakoznak az integrációs programhoz, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali, a teljes működési hiányt november 30-ig lefedő támogatást kap, amelyet – ha az integráció végbemegy – nem kell visszatérítenie. A határozati javaslatot a jelen lévő 11 képviselő támogatta, Leel-Őssy Gábor (DK) nemmel szavazott.

Az átadás-átvételt követően a szolgáltatást az Alföldvíz Zrt. látja el, amely Békés mellett Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar vármegyékben, több mint 130 településen végez víziközmű szolgáltatási feladatokat, 541 ezer ember ellátását biztosítva. 

Az eddig is ellátott egyéb feladatok (városüzemeltetés, köztisztaság, vagyongazdálkodás, hulladékgazdálkodás, csapadékvíz-rendszer üzemeltetése) maradnak a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft.-nél.

A képviselő-testület határozott arról is, hogy a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft.-ben fennálló, egyenként százezer forint névértékű törzsbetétek tulajdonjogát 2023. december 1-jével megvásárolja Kondoros, Mezőkovácsháza, Végegyháza, Medgyesegyháza és Újkígyós önkormányzatától, valamint a Bánhegyesi Vízszolgáltató Nonprofit Kft.-től.

Dr. Görgényi Ernő arról is beszélt, hogy a tulajdonos önkormányzatok – Gyulát és Kondorost kivéve – az elmúlt években nem rendezték a veszteségeket, 2018 óta mintegy 890 millió forinttal tartoznak a közüzemi kft.-nek. Az eddigi tárgyalások alapján a Belügyminisztérium adna rendkívüli költségvetési támogatást a településeknek, amiből a 2018. és a 2021. évi tartozásaikat, százmillió forint feletti összeget kellene csak kifizetniük, a többit elengedik. 

Daróczi László, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, november 30-val lemondott vezetői megbízásáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!