Foglalkoztatási paktum

2023.11.18. 06:33

Most a legalacsonyabb az álláskeresők száma Békésben

Békés Vármegye Önkormányzata és a Békés Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatót tartott a TOP-5.1.1-es, „Foglalkoztatási paktum Békés megyében" című projekt eredményeiről pénteken a Munkácsy Mihály Múzeumban. A projekt zárórendezvénye előtti sajtótájékoztatón Zalai Mihály és Pántya Imre ismertette a paktum részleteit.

Gyemendi Réka

Zalai Mihály és Pántya Imre

Fotó: Bencsik Ádám

A zárórendezvényen elhangzott, a most véget érő TOP paktum pályázatában több mint 2500 fő bevonásával igyekeztek segítséget nyújtani a rászoruló munkavállalóknak oly módon, hogy azzal elősegítsék a munkaerőpiacra való bejutásukat. 

Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke elmondta, a pályázatot számtalan partner bevonásával valósították meg, így köszönetet mondott a Békés Vármegyei Kormányhivatal munkatársainak, a pályázat sikeres megvalósításában résztvevő partnereknek, vállalkozásoknak és oktatási intézményeknek.

Örömmel konstatálta Békés vármegye közgyűlése, hogy 2010. óta folyamatosan nő Békés vármegyében a foglalkoztatottság, és csökken a regisztrált munkanélküliek száma. Egy nagyon radikális csökkenésről van szó. 2010-ben több mint 27 ezer regisztrált álláskereső volt a vármegyében, és amikor ennek a programnak az első elemei elindultak, akkor is még 12 ezer felett volt a regisztrált munkanélküliek száma. Ez év második félévében mérhető az eddigi legalacsonyabb munkanélküliség az elmúlt 13 évben, összesen 10.524 fő – ismertette az adatokat.

Pántya Imre, a Békés Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály főosztályvezetője felidézte, ezek a héten zárultak a GINOP programok, most pedig a TOP 511-es, Békés vármegyei programot is lezárhatják. Hozzátette, hogy ezen kívül még több TOP paktum is zajlott a megyében az elmúlt hét évben.

– Ezeknek a paktumoknak elsődleges célja, hogy együttműködést alakítson ki a vállalkozók, a megyei önkormányzat, a kormányhivatal, a kamara, és olyan szereplők között, akik tudnak tenni a foglalkoztatás bővítéséért – ismertette. A főosztályvezető elmondta, a program összesen 3,8 milliárd forinttal gazdálkodhatott, és mivel Békés vármegye mindig élt a lehetőséggel, hogy forrást szerezzen, így egymilliárd forinttal nőtt a pályázati forrás összege a hét év alatt.

Pántya Imre arról is tájékoztatott, hogy több mint háromezer, többnyire hátrányos munkaerőpiaci helyzetű, tartós álláskeresőt vontak be a programba, és felkutattak ezen felül több mint háromszáz inaktív álláskeresőt is. Többségük, körülbelül kétezer ember valamilyen foglalkoztatásba került és több mint négyszáz fő képzésben tudott részt venni. A főosztályvezető örömtelinek nevezte, hogy a kétezer fő közül, akik álláshoz jutottak, 75 százalékuk tartósan is a munkaerőpiacon maradt.

Hozzátette, hogy ezeknek az álláskeresőknek igyekeznek a következő operatív programokban is munkalehetőséget biztosítani, sőt, már el is indult a TOP paktumok folytatása, illetve a programba való bevonások a TOP Plusz keretében. Utóbbi projekt már az egész megyét felöleli, és 4,2 milliárdos kerettel gazdálkodik, melynek 75 százalékát szintén a célcsoport támogatásokra fogják fordítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!