Békés vármegye

2023.11.22. 13:52

Már több mint 100 tonna törpeharcsától mentesült a Peresi-holtág

Az elmúlt évekhez hasonlóan, november elején most is megkezdte a törpeharcsa-szelektáló halászatot, éppen az egyik leginkább fertőzött vízterületen, a Peresi-holtágon a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ).

Papp Gábor

November elején most is megkezdték a törpeharcsa-szelektáló halászatot.

Forrás: Facebook

Facebook-oldalán a KHESZ kiemelte, egy ekkora méretű vízterületen – amelynek hossza 27,6 kilométer; területe 174 hektár – rendkívül nehéz visszaszorítani a törpeharcsák állományát. Ennek érdekében a halászatot végző, illetve őket segítő munkatársaik már évek óta megfeszített munkát végeznek, amelyet a téli időszakban ködös, esős, fagyos időjárás, nyár derekán pedig – a törpeharcsa-bolyok júliusi begyűjtése során – perzselő hőség kísér.

Az elmúlt években a szövetség több vízterületén eredményesen gyérítettük a törpeharcsák állományát, a Peresi-holtág esetében azonban ez sokkal nehezebb feladat: – A Peresi-holtágon november eleje óta zajló intenzív gyérítés eredményeképpen két hét leforgása alatt közel hét tonna, pontosan 6730 kiló törpeharcsától mentesült a vízterület, ami egyedszám tekintetében önmagában is százezres nagyságrendű. Az pedig, hogy a Peresi-holtágból az elmúlt évek során lehalászott összmennyiség ezzel átlépte a 100 tonnát, nem csupán haltömegben, hanem anyagi- és munkaáldozat tekintetében is grandiózus.

 Cél a természetes vizek ökológiai állapotának a javítása és a horgászat komfortosabbá, illetve élménydúsabbá tétele. Fotó: Facebook

Leszögezték, az évek óta rendszeresen és szisztematikusan végzett törpeharcsa-lehalászással a KHESZ példaértékű munkát végeznek, aminek célja a természetes vizek ökológiai állapotának a javítása és a horgászat komfortosabbá, illetve élménydúsabbá tétele. Ez a Peresi-holtág esetében is egyértelműen a pozitívumokat támogatja – tették hozzá.

Az előttünk álló téli szezonnal kapcsolatban kiemelték, a törpeharcsa-szelektáló halászatot ezúttal is a horgászati szezon kora tavaszi beköszöntéig fogják végezni, az időjárási viszonyok adta lehetőségek függvényében folyamatosan, a tervek szerint a Peresi-holtág mellett más vízterületeinken is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!