Hagyományőrzés

2023.11.16. 19:47

Kiváló magyar mézeket zsűriztek Gyulán - közel négyszáz minta érkezett az ország minden tájáról a megmérettetésre

Ismét megtartották Az év kiváló magyar méze verseny elsőkörös, érzékszervi zsűrizését csütörtökön a gyulai civil szervezetek házában. A rangos megmérettetésre ezúttal közel négyszáz mintát küldtek be a méhészek az ország egész területéről.

Papp Gábor

Érzékszervi zsűrizést tartottak.

Fotó: Bencsik Ádám 

Árgyelán János, az esemény egyik főszervezője, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Békés vármegyei szaktanácsadója hírportálunknak elmondta, a kiírásra összesen 398 minta érkezett.

– Ebben az évben akácból és napraforgóból kevesebbet küldtek be, a legtöbb minta ezúttal vegyes virágmézből került a zsűri elé – emelte ki a szakember.

Árgyelán János kérdésünkre kifejtette, a méhészek számára fontos ez a megmérettetés, a fogyasztók felé pedig szakmai garancia, illetve komoly marketingértékkel bír, ha valaki a versenyen elismerést érdemel ki.

A szervezők ebben az évben is hét kategóriában várták a nevezéseket, és eszerint repcemézeket, vegyes virágmézeket, akácmézeket, hárs- és selyemfűmézeket, napraforgómézeket, egyéb fajtamézeket, valamint mézkészítményeket értékelt a zsűri.

BA-7099
Két kategóriában várták a nevezéseket. Fotó: Bencsik Ádám

Az értékelési szempontok is megfeleltek az előző években megszokottaknak, vizsgálták a tisztaságot, a víztartalmat, a jellemző színt, a méz fajta szerinti illatát, az íztisztaságot, a csomagolást, valamint a harmóniát, illetve összbenyomást egyaránt.

– Az első benyomások kedvezőek, az értékelés pedig hamarosan a laboratóriumi vizsgálatokkal folytatódik majd – tette hozzá a főszervező. – Mindezeket követően december 1-én, pénteken egy kisebb szakértői csapat ismét értékeli majd a mézeket. Az eredmények alapján megválasztják az egyes kategóriák győzteseit, illetve Az év kiváló magyar mézét. Az elismeréseket és az említett fődíjat a Gyulai Méz és Mézeskalács-fesztiválon adják majd át. A programsorozatot december 8-án, pénteken és december 9-én szombaton rendezik a fürdővárosban, és annak szombati napján, a Vigadóban tartják az eredményhirdetést.

A csütörtöki zsűrit ebben az évben is elsősorban a területen dolgozó szakemberek alkották, néhány civillel kiegészülve.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!