Kutatás

2023.11.11. 14:34

Jó eséllyel kincsre bukkantak Pusztaföldváron: lítiumkitermelési próbaprojektet indít a Mol

Lítiumkitermelési projektet indít Pusztaföldváron a Mol. A település vizeiben olyan a lítiumkoncentráció, hogy érdemes megpróbálni leválasztásos technológiával kinyerni belőle az alkálifémet, amely fontos a jövő technológiáinak használatához.

Beol.hu

Az alkálifémet számos területen fel lehet majd használni.

Fotó: Illusztrácó: Shutterstock

Hamarosan a föld alatti, pusztaföldvári vizekből nyer ki lítiumot a Mol – írta az Index. Az alkálifémet pedig számos területen fel lehet majd használni – akkumulátorgyártásban, üveg-előállításban, repülőgépiparban. A Mol szakemberei a hírportálnak leszögezték, hogy a szénhidrogén-kitermelésnél már egyébként is felszínre hozott vizet hasznosítják majd a lítium kinyeréséhez, amely folyamat körforgásos és jóval környezetbarátabb lesz, mint a világban jelenleg alkalmazott bányászati eljárások.

– A szénhidrogén-kitermelés során egyébként is felszínre hozott vizet hasznosítjuk majd 

– mondta az Indexnek Schubert Archibald, a Mol kutatás-termelési igazgatója. Hozzátétette, a lítium az energiaátmenet kritikus fontosságú alapanyaga, amelyet számos más felhasználási terület mellett az akkumulátorgyártásban használnak.

A Mol által tesztelni kívánt, jelenlegi legmodernebb technológia a leginkább környezetbarát megoldás: kíméletesen, körforgatással hasznosítja az olajtermeléshez egyébként is kibányászott föld alatti vizet és megkíméli a termőföldeket.

A szakember egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy a lítium nemzetstratégiai szempontból is létfontosságú, hiszen a jövő technológiáinak elengedhetetlen összetevője – gondoljunk csak az autó- vagy mobiltelefon-akkumulátorokra. Ráadásul ellátási biztonságot ad, hogy nem kizárólag külföldi forrásokra (például Kína) kell támaszkodnunk az alkálifém beszerzésében.

– Nagyon reméljük, hogy kincset találtunk Pusztaföldvár alatt! Erre minden esély megvan – mondták a szakértők.

Ezen az ábrán szemléltették a folyamatot. Forrás: Index/Mol

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!