Beruházás

2023.11.26. 13:56

Egymást érik a fejlesztések a Gyulai Várfürdőben

Számos beruházás zajlik, illetve valósult meg a Gyulai Várfürdőben – számolt be az eseményekről a napokban tartott taggyűlést követően dr. Görgényi Ernő. Gyula polgármestere Facebook-posztjában kiemelte, 2022 augusztusára elkészült a vízi gyermekparadicsom, melyet az első üzemeltetési tapasztalatok alapján idén nyárra „finomhangoltak”, és a vendégek visszajelzései rendkívül jók.

Papp Gábor

Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója és dr. Görgényi Ernő a Gyulai Várfürdőben

Az idei nyárra befejeződött a dögönyözős és a csúszdás medence rekonstrukciója. A dögönyözős medence teljes egésze új, lényegesen jobb burkolatot kapott. Áttervezték a medence hidraulikáját, víz alatti fúvókákon keresztüli vízkeringetési rendszert alakítottak ki, a csúszdás medence külső peremét, zuhanyzóját és lábmosóját újraburkolták.

500 kW-os kapacitásúra bővítették az 50 kW-os napelemparkot, melyet az AquaPalota tetején helyeztek el. A termelés szeptemberben elkezdődött, a rendszer várhatóan az éves áramfelhasználás 16–17 százalékát fedezi.

Elkészült a nyári időszakra a Gyermekparadicsom melletti vizesblokk és egészségügyi épület. A Várfürdőben már mindenhol lehet készpénzzel, bankkártyával és a Festipay-rendszeren keresztüli is fizetni.

Befejeződött az optikai hálózat telepítése, ami lehetővé teszi a fürdőterület egészének bekamerázását, a bérlők bekötését az informatikai hálózatba és a WIFI-hálózat biztosítását a Gyulai Várfürdő kiemelt területein. Az optikai hálózat telepítése biztosítani tudja majd a távolabbi műszaki gépház, az 500 köbméteres termál és az 1000 köbméteres hidegvíztározók gépészeti rendszereinek automatizálását is.

Folyamatban lévő fejlesztésekről kifejtette, idén januárban a Gyulai Várfürdő visszakapta a reumatológia épületét, aminek köszönhetően már javában zajlik a főépület átépítése, benne öltözők, étterem, gyógyászat, raktárak, pihenőterek kialakítása. A megújított főépületet és az integrált reumatológiát várhatóan jövő áprilisban adják át.

A projekt 3. ütemében a Lovarda rekonstrukciója valósul meg a belsőépítészeti koncepciótervek, valamint a szigeteléstechnikai szakvélemény és megvalósítási terv kidolgozása folyamatban van.

Átépítették a 10 éve üzemen kívül helyezett IV. számú termálkút újbóli beüzemeléséhez és vizének várfürdőbe történő ismételt bevezetéséhez szükséges csővezetéket, átalakítják a régi kútfejet, homokfogót létesítenek, átalakítják a gépészeti aknákat, és új hőközpontot alakítanak ki a fürdőben. Jelenleg a termálvíz-bevezetések kialakítása zajlik, így hamarosan minimális földgázfelhasználással lesz biztosítható a versenyuszodák üzemeltetése, és meg fog növekedni a termálvíz-felhasználás üzembiztonsága is.

Le fogják bontani a Lovarda melletti térrészen elhelyezkedő, már nem üzemelő postaépületet és a hozzá kapcsolódó régi nyári pénztárat. Elbontják a beach bár és a versenyuszoda melletti büfét, helyette új épületet emelnek, mely jobban illeszkedik majd a Gyulai Várfürdő arculatához és stílusához.

Megkezdődött a gyepfelületek minőségét javító automata öntözőrendszer kiépítésének előkészítése, pótolták a kiszáradt és biztonsági okokból kivágásra ítélt fákat. Az új ültetésekhez kiválasztott különleges fafajokkal növelték a park szépségét, vonzerejét és botanikai értékét.

Elkészültek a versenyuszoda szennyvízelvezetés-átalakításának kiviteli tervei, hamarosan kezdődik a kivitelezés. Felújítják a kőhíd járófelületeit és kerítését, illetve a műszaki udvar kerítését is.

Folytatódik az V. számú termálkút korszerűsítése, melynek köszönhetően tovább javul a téli üzemelés biztonsága. A fejlesztésnek köszönhetően a termálvíz várhatóan kicsit magasabb hőfokon és nagyobb vízmennyiséggel érkezik majd. Elkezdődik a hidegvizes tározó víztartási és statikai szempontból szükségessé vált rekonstrukciója.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!