Vitaminokban gazdag

2023.11.12. 14:06

A szuperélelmiszert Békésben is termesztik, a cékla sokoldalúan felhasználható

Igazi szuperélelmiszer terem a magyar, ezen belül a Békés vármegyei földeken, a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag céklát egyre nagyobb területen termesztik a gazdálkodók – közölték a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB közös, piaci körképében. A siker nem véletlen, hiszen egyre többen ismerik fel a sokoldalúan elkészíthető zöldség előnyeit.

Nyemcsok László

Folyamatosan nő a cékla termőterülete

Fotó: MW-illusztráció

Prohászka Béla Békés vármegyei Venesz-díjas mesterszakács kiemelte, a cékla iránti, folyamatosan erősödő kereslet nem véletlen, hiszen a cékla igazi szuperélelmiszer. Finom és sokoldalú, így jól illeszkedik az egészséges és kiegyensúlyozott étrendbe, másrészt egész évben elérhető, fogyasztható.

– A cékla rendkívül sokféleképpen elkészíthető zöldség, amely számos módon felhasználható a konyhában, így például salátákban, levesekben, savanyítva, köretként is remek választás – hangsúlyozta Prohászka Béla. – Készülhet belőle ezen felül főzelék, ropogtatnivaló, de még a süteményekben is megállja a helyét.

Sokféleképpen felhasználható. Fotó: MW

A NAK és a FruitVeB közös becslése alapján 2021–2022 között 49 százalékkal nőtt a cékla termőterülete, így ma már 343 hektáron foglalkoznak céklatermesztéssel a gazdálkodók, köztük Békés vármegyeiek is. A terület bővülése mellett a termelés hatékonysága is folyamatosan javul. Míg 2013–2017 között egy hektárról 41 tonnát takarítottak be a termelők, addig 2018–2022 között már elérte az 55 tonnát az átlagtermés.

A cékla kiváló kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. Az ősi rómaiak a céklalevet láz és székrekedés kezelésére fogyasztották, valamint afrozidiákumnak is tartották, mely fokozza a nemi vágyat. Segíti a sebgyógyulást és az izomszövet épülését, nitráttartalma elősegítheti a véráramlást. A cékla magas nitráttartalmának jótékony hatása edzés közben is érezhető, javítja a test oxigénfelhasználását, a rengeteg kálium pedig jót tesz az izomzatnak. Sokan a zöldség levét fogyasztják, a smoothie-k népszerű alapanyaga.

A cékla erős májtisztító hatással bír, valamint erősíti a bélrendszert is. A zöldségben található betain segíti a zsírok lebontását, zsírégető hatása van, ráadásul rendszeres fogyasztásával támogathatjuk a bőr folyamatos megújulását is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!