Fejlesztés

2023.10.17. 15:11

Megújult a csapadékvíz csatorna-hálózat Szarvason - galériával

500 millió forintos európai uniós támogatásból fejlesztették Szarvas város csapadékvíz csatorna-hálózatát, amely projekt záróünnepségét kedden tartották. A beruházás a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, és a település számos pontját érintette.

Vásári Erzsébet

Fotó: Jenei Péter

Lezárult a Szarvas város csapadékvíz csatorna-hálózatának fejlesztése című TOP-os projekt, amelyre 500 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrást nyert el az önkormányzat. A projektzáró ünnepséget kedden tartották, ahol összegezték az elmúlt évek csapadékvíz csatorna-hálózat fejlesztéseit, valamint szót ejtettek a helyes vízgazdálkodásról is.

Babák Mihály polgármester elmondta, egy igen fontos mérföldkőhöz érkeztek a csatorna-hálózat felújításával. Visszaemlékezett, hogy 2000-ben kezdődött el Békés vármegyében az a tudatos munka, amelynek keretében a rendkívüli időjárások adta csapadékvíz-felesleget elvezetik annak érdekében, hogy ne alakuljon ki komolyabb belvízhelyzet a térségben. A kezdtetek óta tehát eltelt 23 esztendő, amely időszak munkájának eredményeként eljutottunk odáig, hogy immár Békés vármegye belvízproblémái megoldódtak, és komolyabb esőzések után nem áll napokig, vagy akár hetekig víz az utcákon és a telkeken.

Babák Mihály ismertette, nem csupán a sok csapadék okozta belvízzel akadt azonban problémájuk, hanem az építkezések és az útépítések okozta szárazsággal is, ami a burkolatok miatt alakult ki. Éppen ezért különösen fontossá vált életükben a hatékony vízgazdálkodás, tehát az összegyűjtött csapadékvíz megfelelő helyre való átirányítása. Ez utóbbi érdekében is folyamatosan dolgoznak, illetve a lakosságot is igyekeznek ráirányítani például a csapadékvíz összegyűjtésére, és az azzal való öntözésre.

Dankó Béla országgyűlési képviselő kifejtette, a jövő egyik legnagyobb kihívása az emberiség számára a vízzel kapcsolatos. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy gazdálkodjunk azzal a vízzel, ami hozzánk érkezik, bármilyen formában, akár csapadékként, akár a folyók által, vagy éppen a talajból érkezve. Hozzátette, amikor a századfordulón elérte Békés vármegyét egy hatalmas belvízprobléma, azt a lakosság közül is nagyon sokan megérezték. Lakóházak mentek tönkre, így lényegében életek munkája veszett oda néhány hónap alatt. Ennek hatására pedig elindult egy közös gondolkodás arra irányulva, hogy ekkora belvízprobléma többé ne fordulhasson elő.

Az országgyűlési képviselő ismertette, hogy a szarvasi csapadékvíz csatorna-hálózat fejlesztése biztonságot ad a lakosságnak. Ez pedig nem csupán az aszályos időszakban igaz, hanem a beruházásnak köszönhetően immár fel vannak készülve a komolyabb és tartósabb esőzések adta vízmennyiségre is, amit megfelelően tudnak majd elvezetni.

Számos utcát érintett a csatornafejlesztés

Az eseményen Vlacskó Bence projektmenedzser tájékoztatta a jelenlévőket a beruházás részleteiről. Ismertette, hogy a beruházásra 2021-ben nyert el támogatást a szarvasi önkormányzat, a kivitelezés határideje pedig 2023 október 31., tehát időben befejeződtek a munkálatok. Elárulta, a projekt keretében mondhatni rekord mennyiségű, összesen több mint 11 kilométernyi csatorna-hálózat készült el, a megépült víznyelő aknák száma pedig 661. 

A munkálatok érintették többek között a Dózsa György, a Tessedik Sámuel, az Arany János, a Vajda Péter, a Szent László, a Martinovics, a Budai Nagy Antal és a Lehel utcákat a csapadékvíz csatorna építés terén, valamint átemelő szivattyút cseréltek a Maczó Laposnál, ahol két darab búvármotoros szivattyút építettek be. Hozzátette, a projekt részét képezte a fizikai munkálatokon túl a lakosság tájékoztatása, amelynek érdekében fórumokat tartottak.

A projektzáró végén Moldován Attila, a csapadékvíz-elvezető csatornahálózat műszaki ellenőre és tervezője tartott előadást a jó csapadékgazdálkodásról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!