Mintaút vezet a céghez

2023.09.12. 20:27

Csillog a megújult üvegút Orosháza határában

A RE-Glass Kft. Orosháza külterületén működik, megközelítése egy bekötőúton keresztül oldható meg. Kezdetben csupán 18, napjainkban már 60 munkavállalójuk van. Folyamatosak a fejlesztéseik. A cég telephelyéhez vezető út állapota annyira rossz volt, hogy évről évre az önerős kátyúzással sem tudták a problémát megoldani. Az volt a cégvezetés kérése az önkormányzat felé, hogy engedélyezzék a város tulajdonában lévő bekötőút felújítását. Az 1,3 kilométer hosszú út különlegessége, hogy 25 százalékban üveget is tartalmaz.

Csete Ilona

Dávid Zoltán és Aszódi Ferenc a megújult külterületi úton. Fotó: Nagy Kristóf

Az együttműködés eredményeként egy csillogó felületű útburkolaton haladhatnak napjainkban az arra járó kamionok, mezőgazdasági járművek, motorosok, kerékpárosok (ottjártunkkor mindegyikkel találkoztunk - a szerző.)

Kedden délután Dávid Zoltán polgármester ezen az úton találkozott a RE-Glass Kft. ügyvezető igazgatójával, Aszódi Ferenccel. Elégedetten nyugtázták a végeredményt. A sajtó érdeklődésére Aszódi Ferenc elmondta:

Az 1,3 kilométer hosszú út különlegessége, hogy 25 százalékban üveget is tartalmaz. 

Magyarországon ilyen összetételű alapanyagból még nem készült út, vagyis üvegaszfalt. Az üveg nem veszi fel a vizet, jó fagyálló képességű; az üveg kemény, tehát nagyobb a kopásállósága is. Bízunk abban, hogy nagyon tartós és hosszan tartó, minőségét megőrző beruházást valósítottunk meg az önkormányzat segítségével – nyilatkozta a cég ügyvezetője. Hozzátette: azért volt szükség a régi, kátyús út javítására, mert nagy a kamionforgalmuk. Napi szinten 25-30 kamion érkezik és távozik rakományával, 40 tonnás terheléssel. Elengedhetetlen beruházás volt az útfelújítás.

Aszódi Ferenc megmutatta, mitől csillogó az út új felülete. Fotó: Nagy Kristóf

A cég az önkormányzattal közösen valósította meg az útfelújítást. A beruházás több mint 43  millió forintból készült el, ehhez 10 millió forinttal járult hozzá  a város.

– A cégvezetés arról tájékoztatott, hogy fokozottan nagy terhelésnek van kitéve ez a bekötőút, ami részben az önkormányzaté. Mi forráshiány miatt nem tudtunk volna a kérésre érdemi megoldást nyújtani. Ám partnerségben sikerült az útfelújítás, ami különlegességével egyedi is. Az aszfaltba kevert üveg adja a felület csillogását, s természetesen a minőségében is sokkal tartósabb lesz – tette hozzá a városvezető.

Zúzott kavics helyett tört üveg került az aszfaltba

Az üveget tartalmazó aszfalt külföldön nem ismeretlen: Amerikában, Alaszkában is használják, hazánkban viszont nem.

A RE-Glass Kft. 25 éve üveghulladék-feldolgozással foglalkozik. Tevékenysége kiterjed minden típusú üveghulladék begyűjtésére és hasznosítására (öblösüveg, síküveg, autó-szélvédő, napelem, stb). A cég központi telephelye Orosháza külterületén található. A hozzájuk vezető bekötőút felújításához is az általuk előállított tört üveget használták. 

Lapunk érdeklődésére Aszódi Ferenc azt is elmondta, a RE-Glass Kft. az útépítéshez mintegy 250 tonna 0-8 mm frakciójú tört üveget térítésmentesen biztosított és szállított le a kivitelező Swietelsky Kft. szarvasi keverőüzemébe, ahol ezt (az eddig alkalmazott zúzott kavics helyett) keverték bele az aszfaltba. Ezzel egy mintaút valósulhatott meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!