Elterjedtek a szuperédes fajták

2023.07.16. 19:51

Továbbra is Békés az egyik fellegvára a csemegekukoricának

Átlagon felüli termésben bíznak idén a hazai csemegekukorica-termelők. A betakarítás most kezdődött Békésben is, a növények állapotát a termesztők megfelelőnek ítélik. A termőterület mintegy 70 százaléka öntözött, továbbá elterjedtek a szuperédes fajták, jórészt ezeket termelték vármegyénkben is. A feldolgozók előtt számos kihívás áll, a növekvő költségek mellett a kínai konkurencia is gondot okozhat.

Nyemcsok László

A zöldségboltokban is keresett a csemegekukorica.

Fotó: MW/illusztráció

Míg a múlt évben a rendkívüli aszály komoly veszteséget okozott a csemegekukorica-termelőknek, addig idén kiváló szezonban bízhatnak a gazdálkodók. Az időjárási körülmények eddig kedvezően alakultak, a csapadék mennyisége és a hőmérséklet is ideális volt a csemegekukorica fejlődésére. A szakemberek szerint a tavalyi évvel ellentétben idén az öntözetlen területeken is jó, de legalább közepes termésben bízhatnak a gazdálkodók. A csemegekukoricát szakaszosan vetik, az első betakarítási szakasz most kezdődött vármegyénkben.

A termelők idén a piaci helyzetre sem panaszkodhatnak, a feldolgozók az év elején minden eddiginél magasabb áron kötöttek szerződést a gazdákkal, sok esetben előleget és öntözési prémiumot kínálva a termelőiknek. A gazdák helyzetét javítja az új támogatási rendszer is, amely kiemelten kezeli a zöldborsó és a csemegekukorica termelését. A képet árnyalja ugyanakkor, hogy a különböző inputanyagárak jelenleg is magas szinten vannak, ráadásul az öntözés kapcsán is jelentősek a kiadásaik azoknak a termelőknek, akik nem állami vízművön keresztül jutnak öntözővízhez.

Míg a termelők helyzete kedvezőnek mondható, a feldolgozóiparnak számos kihívással kell szembenéznie. 

Egyrészt a január közepén ajánlott magas felvásárlási áraktól annak ellenére sem tudnak visszalépni, hogy a viszonyítási pontként használt árukukorica ára az év eleje óta nagyot esett. Másrészt a konkurencia is jelentősen szorongatja a hazai gyárakat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK) közölték, hazánk a világ egyik legnagyobb csemegekukorica-termelő országa, a feldolgozott termékek piacán is nagyhatalomnak számítunk. A múlt év azonban változást indíthatott el, az európai uniós piacra ugyanis – a rossz termés miatti termékhiány okán – betörtek a kínai feldolgozók. Azt, hogy ennek milyen hatásai lesznek a későbbiekben a csemegekukorica piacára, egyelőre nem lehet megbecsülni. Az árakkal vélhetően nem tudunk majd versenyezni, hiszen a klimatikus adottságoknak köszönhetően az érintett tartományokban évente többször is betakaríthatják a termést. A legnagyobb versenyelőnyünk, hogy a délkelet-ázsiai termény beltartalmi értékei és íze messze elmarad a magyar csemegekukoricáétól.

Alacsony a hazai fogyasztás  

Az elmúlt években átlagosan 30-34 ezer hektárnyi területen termesztettek Magyarországon csemegekukoricát, ez a legnagyobb mennyiségben előállított, ipari zöldségféle hazánkban. A termőtájak között kiemelkedőnek számít Békés vármegye. A fogyasztás ugyanakkor elég alacsony, mindössze évi 1-1,5 kg feldolgozott csemegekukoricát jelent személyenként. Nem véletlen tehát, hogy az itthon előállított csemegekukorica-termékek 95 százalékát a külpiacokon értékesítjük, ez az egyik legjelentősebb agrár-exportcikkünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!