Gyűjtőpontok

2023.07.13. 07:13

Magyarok Kenyere: várják a gazdák búzafelajánlásait Békésben is

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magosz vármegyei elnöke elmondta, idén is a szokott gyűjtőpontokon fogadják Békésben a gazdák búzafelajánlásait a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében. Emellett a NAK Békés Vármegyei Igazgatóságának békéscsabai székházába is bevihetik zsákokban a terményt a felajánlók.

Nyemcsok László

Idén is a szokott gyűjtőpontokon fogadják Békésben a gazdák búzafelajánlásait

Fotó: MW

A fogadóhelyek vármegyénkben: Csabai Raktárszövetkezet, Dombegyházi Agrár Zrt., Kert-Land Kft. (Vésztő), Orosfarm Zrt. (Orosháza), MOROKO-FARM Kft. (Szarvas), Szárító és Tároló Mg. Zrt. (Kondoros) és Nagy János Szárító (Békés).

A gyűjtőpontok vezetői mellett a tótkomlósi malom tulajdonosa, a búza- és lisztadományok szállítói a tavalyihoz hasonlóan idén is szerepet vállalnak megyénkben.

– Ha keveset is, de sokan adományoznak gabonát, akkor érvényesül a program mindkét célja – ecsetelte a megyei agrárkamara elnöke. – Vagyis többen vállalnak sorsközösséget a Kárpát-medencei és a békési rászorulókkal, másrészt nőhet a felajánlott mennyiség. A gyűjtőpontokat úgy alakítottuk ki, hogy mindenki a legközelebbi helyen adhassa le felajánlását.

Kozsuch Kornél kiemelte, tavaly rendkívüli aszállyal kellett szembesülniük a gazdálkodóknak, termésük nagyságrendekkel alatta maradt a vártnál, de a rászorulók javára jó szívvel, önzetlenül adományoztak.

– Érvényesült Széchenyi István mondása: „Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen.” – hangsúlyozta az elnök. – Több mint négyszáz felajánló révén jött össze a 39 tonna búzaadomány Békésben, a bajban még feljebb tették a lécet a gazdák. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!