15 millió búzaszem

2023.07.31. 13:54

Magyarok Kenyere: új gyűjtőpontot adtak át Medgyesegyházán

Befejeződött Békésben a búzaaratás, gyengébb lett a termés az 5,2 tonna/hektár átlaghozammal a vártnál. Mindez azonban idén sem befolyásolja a gazdákat felajánlásaikban a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programra. Hétfőn az eddigiek mellé új gyűjtőpont nyílt Békésben, Oravecz Tamás medgyesi családi gazdálkodó telepén. Kraller József, a város polgármestere elsőként ajánlott fel gabonát a rászorulók javára a telepen.

Nyemcsok László

Oravecz Tamás, Faragó Terézia, Barecz Zsuzsanna és Kraller József polgármester

Fotó: Für Henrik

Idén az immáron megszokott gyűjtőpontokon fogadják Békésben a gazdák búzafelajánlásait a Magyarok Kenyere program keretében. A felajánlások folyamatosan érkeznek is a következő fogadóhelyekre: Csabai Raktárszövetkezet, Dombegyházi Agrár Zrt., Kert-Land Kft. (Vésztő), Orosfarm Zrt. (Orosháza), MOROKO-FARM Kft. (Szarvas), Szárító és Tároló Mg. Zrt. (Kondoros) és Nagy János Szárító (Békés).

Ezek mellett hétfőn új gyűjtőpontot létesítettek Oravecz Tamás medgyesegyházi családi gazdaságának telephelyén. Oravecz Tamás a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés vármegyei alelnöke is, ebben a minőségében is fontosnak tartja a rászorultak javára az búzaadományokat.

– Eddig is minden évben ajánlottunk fel búzát, hogy az abból megőrölt liszttel segítsük az egész Kárpát-medence magyarjait, a magunk szerény módján – hangsúlyozta Oravecz Tamás. – A szállítás nem olcsó, ezért döntöttünk úgy, hogy a medgyesegyházi és környékbeli gazdáknak se kelljen messzire vinniük a felajánlott gabonát, így telephelyünkön külön helyet és fogadószemélyzetet biztosítunk erre.

Oravecz Tamás (balra) és Kraller József a medgyesegyházi gyűjtőponton
Fotó: Für Henrik

Oravecz Tamás elmondta, az agrárkamara tagsága körében a részükről leginkább fontosnak tartott projektekről végeztek felmérést. A földügyekben való eljárás, az egységes kérelmekben nyújtott segítség mellett a harmadik helyen a Magyarok Kenyere program végzett.

Kraller József kiemelte, az adakozási hajlam a medgyesiek vérében van. Igaz ez a Magyarok Kenyere mellett számos akcióra, például a jótékonysági báljukra is, ahol 5–600 ember tölti meg a sportcsarnokot nemes céllal. A polgármester hozzátette, ha valakinek segíteni kell, Medgyesegyházán számíthat a földijeire. Ugyanezt mondta el Barecz Zsuzsanna gazdálkodó is, aki édesapja, Barecz Mihály nevében is adományozott búzát a rászorultak javára. Faragó Terézia telepvezető és Mlinár György telepvezető-helyettes elmondta, felkészültek az adományok fogadására. Az előző évekkel szemben az adományozást kitolták a búza elszállításának idejére az eddigi, augusztus 20-ai időpontról. Egészen szeptember közepéig várják a gyűjtőpontokon a gabonát, amit akkor majd az eddigi évekhez hasonlóan Drahos Zsolt nagykamarási vállalkozó szállít őrlésre a tótkomlósi malomba.

„Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen.”

 Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés vármegyei elnöke ugyan szabadságát tölti, de telefonon bejelentkezett a medgyesegyházi gyűjtőpontátadásra.

– Arra biztatom továbbra is a gazdatársakat, hogy ha keveset is, de adományozzanak – hangsúlyozta Kozsuch Kornél. – Többen többek vagyunk, és közösen vállalhatunk sorsközösséget a Kárpát-medencei, ezen belül a békési rászorultakkal. Tavaly rendkívüli aszállyal kellett szembesülnünk Békésben, a termés nagyságrendekkel alatta maradt a vártnak, de a rászorulók javára jó szívvel, önzetlenül adományoztunk. Nincs ez másként ebben az évben sem. Ezáltal érvényesülhet újra Széchenyi István mondása: „Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen.” 

 

  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!