Békés vármegye

2023.02.01. 15:22

Őstermelők, egyéni vállalkozók: áfamentes lesz az agrárgazdaságok átadása

A Békés vármegyei agrárium jövője szempontjából is jelentős mérföldkő, hogy a minap hatályba lépett a generációváltást segítő, az agrárgazdaságok egészben történő átadásának kereteit megteremtő jogszabály. Ennek kidolgozásában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz is aktív szerepet vállalt.

Ny. L.

Kozsuch Kornél

Fotó: Für Henrik-archív

Kozsuch Kornél, a Magosz és az agrárkamara megyei elnöke hétfőn közölte, egy törvénymódosításnak köszönhetően jogutódlásnak minősül, ezért nem keletkezik áfakötelezettség a gazdaságátadási szerződéssel történő átadás esetén. Ez mind az ingyenesen, mind a visszterhesen történő gazdaságátadásra igaz lesz.

A gazdaságátadási szerződésnél mind az átadónak, mind az átvevőnek őstermelőnek vagy egyéni vállalkozónak kell lennie.

Kozsuch Kornél kitért arra, a generációváltás előmozdításához a családi gazdaságokról szóló törvény jelentette az első lépést, mely – szintén a NAK és a MAGOSZ kezdeményezésére – a családi működési formák kereteinek kialakításával, új működési formák bevezetésével megteremtette a lehetőséget arra, hogy a családok hosszú távon tudjanak versenyképes gazdaságokat működtetni. A gazdaságátadásnak fontos része, hogy az átadó és az átvevő is pályázhat plusz pénzre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!