Villamosenergia

2023.02.17. 15:26

Bővíthetik a Békéscsaba-Nadab közötti távvezetéket

A hálózat korszerűsítésének részeként a hosszú távú, 2030-ig szóló tervek között szerepel és a romániai Nadab közötti, 400 kilovoltos távvezeték bővítése.

P. G.

A második rendszert alakítanák ki /Illusztráció/

Forrás: MW

Több mint 400 milliárd forint értékű korszerűsítést, kapacitásbővítést és rekonstrukciót tervez a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) a következő négy évben, a beruházások elősegítik, hogy a hálózat lépést tartson a fogyasztás várható növekedésével és az erőteljes naperőmű-építési hullámmal.

Mint az MTI írta, a magyarországi villamosenergia-rendszerben jelenleg 4000 megawattnyi (MW) ipari és háztartási napenergia-kapacitás üzemel, ami további 5000 MW-nyi kapacitással bővülhet 2027-ig. A napelemes termelőkapacitásokkal így az eredetileg 2030-ra tervezett célt jóval korábban, már 2025-ig eléri Magyarország, a következő évtized elejére pedig akár kétszeresen meg is haladhatja – ismertette a Mavir. 

A hosszú távú, 2030-ig szóló tervekben több nemzetközi kapcsolat bővítése is szerepel. Így a Békéscsaba és a romániai Nadab közötti, 400 kilovoltos távvezeték bővítése a második rendszer kialakításával, a Sándorfalva és Subotica közötti második 400 kilovoltos távvezeték 2028-ig, illetve a Józsa és Nagyvárad közötti 400 kilovoltos távvezeték megépítése 2030-ig.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!