Ipari park

2022.12.09. 15:58

Foglalkoztató fióktelepet avattak és Petráért mozogtak Mezőkovácsházán – galériával

Átadták az MKH Foglalkoztató Kft. fióktelepét Mezőkovácsházán, valamint az önkormányzat ipartelepén az inkubátorházat pénteken. A programot összekötötték egy jótékonysági akcióval is. A cég vezetése fontosnak tartja, hogy olyan helyen létesítsen üzemet, ahol nagy szükség van munkahelyekre, de az egyéb segítségnyújtásban is szeretne élen járni a vállalkozás.

Csete Ilona [email protected]

Fotók: Für Henrik

Az ünnepélyes átadó miközben zajlott az ipari parkban, a Mozogjunk együtt Petráért! jótékonysági futás és kerékpározás résztvevői a polgármesteri hivataltól elrajtolva futottak, tekertek az avatás helyszínére, ahol Pántya Imre, a kormányhivatal főosztályvezetője köszöntötte a jelenlévőket. Úgy fogalmazott: a mezőkovácsházi ipari parkban rejlő lehetőségek túlmutatnak a város határain. 

A beruházás munkaerőpiaci szempontból a hátrányos helyzetű járás és térség egészének a javát szolgálja, és teremti meg a felzárkózás esélyeit. A város gazdasági aktivitása e beruházás által is nő.

Csepreghy Elemér polgármester a beruházás előzményeiről elmondta, a város tulajdonában van az ipari park, ami egyben az MKH Foglalkoztató Kft. telephelye. Emlékeztetett, a hetvenes években telepítettek ide ipart. Ez a volt mezőgép telepe, sok éven át szolgálta a kovácsháziakat.

Csepreghy Elemér: az ipari terület jelenleg hat vállalkozás működésének biztosít helyet.

– Önkormányzatunk megvette ezt a területet 2016-ban. Több mint 6 hektár, 7 ezer négyzetméter ingatlannal. Ipari parkok, ipari területek fejlesztésére pályáztunk, hogy a város korszerű infrastruktúrát tudjon biztosítani a vállalkozásoknak. Az elnyert 450 milliós támogatással 2020 áprilisa és 2021 júniusa között megvalósult a fejlesztés (térvilágítás, úthálózat, kamerarendszer, kapuk, sorompók). 

– A projekt képes a kezdő, vagy új fejlődési szakaszban lévő vállalkozások növekedési pályára állását támogatni, illetve újak betelepülését segíteni. Az ipari területtel szomszédos, szintén az önkormányzat tulajdonában álló telken napelemes rendszert telepítettek. Az ipari terület jelenleg hat vállalkozás működésének biztosít helyet. Az egyik épület kiválasztása után pályáztunk inkubátorház kialakítására – sorolta tovább az előzményeket a városvezető.

– Nyertünk. 100 millió forintból átalakítottuk, s ezt bérli a foglalkoztató cél. A város gazdasági programjában megfogalmazott célokat szisztematikusan váltjuk valóra – fogalmazott a polgármester.

Hegyes István cégvezető első körben köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik a projekt sikeres megvalósításában segítették a vállalkozást: – Cégünk jelenleg 32 munkavállalónak biztosít teljes munkaidőben munkát. Fő profilunk, az elsődleges partnerünknek, a Szegedi Gyufagyárnak a csomagolás, az előkészítés és a végfelhasználóknak a termékek bemutatása. Előnyt jelent számunkra, hogy 350 négyzetméter saját raktárkapacitással, gépjárműparkkal rendelkezünk. A jövőben új partnerek felkutatása a cél, csomagolási profilunkat bővíteni kívánjuk, és 2023 első negyedéve után a csökkent munkaképességű dolgozók foglalkoztatását is elkezdjük – jelentette be.

Erdős Norbert országgyűlési képviselő egy kis gyufatörténeti visszatekintéssel kezdte egészen az 1830-as évekig. A gyufagyártás hagyományairól szólt, s arról, hogy ma már Magyarországon egyetlen gyufagyár működik, a szegedi.

– Köszönjük nekik, hogy együttműködnek a kovácsházi üzemmel. Büszkék vagyunk erre, hiszen mindannyian Dél-Békésért dolgozunk. Fontos nekünk minden munkahely. Számíthat ránk a jövőben is a vállalkozás, láthatták, a beruházókra odafigyelünk, támogatjuk őket. Jó hírt szeretnék bejelenteni: egy újabb 100 milliós beruházásra nyert Mezőkovácsháza itt, az ipari parkban. Van perspektíva, fejlődési lehetőség.

Petráért futottak, tekertek

Gyere és mozogjunk együtt Petráért! felhívásra száz mozogni szerető ember (gyerek, felnőtt egyaránt) jelentkezett. S mire az ipari parkban a szalagátvágás megtörtént, az első futók is beérkeztek a telephelyre, ahol a kislány akasztotta nyakukba a befutóknak járó érmet. Mezőkovácsháza városa és ezáltal a város lakossága minden egyes nevezésért 5 kiló kupakot ajánlott fel Petrának. Annak a 11 éves mezőkovácsházi származású, jelenleg Szegeden élő kislánynak, aki az MCTO (Multicentric carpotarsal osteolysis syndrome) nevű, rendkívül ritka genetikai betegségben szenved. Ez a betegség a világon körülbelül 30 embert érint, Magyarországon Petra az egyetlen. 

A betegség legfőbb tünete, hogy felszívódnak a csontok a kislány láb,- és kézfejéből. Jelenleg gyógymód nincs, mert nem ismert a betegség kiváltó oka. A kislány anyukája úgy nyilatkozott, minden nyilvános alkalom, figyelemfelhívás arra jó, hogy a sorstársakkal egymásra találjanak, hogy megoszthassák egymással információikat, a betegséggel kapcsolatos tapasztalataikat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!