Fejlesztés

2022.09.01. 16:56

Vezetékes ivóvízhez jutnak a csabai Kenderföldeken

Megkezdődött a vezetékes ivóvízhálózat bővítése a Kenderföldeken, az Alföldvíz Zrt. szakemberei már dolgoznak a Lajta utcában, a Rokka és a Fonó utcák közötti szakaszon. A Kenderföldeken négy ütemben valósul meg a fejlesztés 2023 végéig, a mostani, első ütem 40 millió forintból valósul meg október közepére – jelentették be a csütörtökön a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Licska Balázs

Diós Zsolt, Csicsely Gergő és Herczeg Tamás beszélt a fejlesztés jelentőségéről és részleteiről

Fotó: Bencsik Ádám

Elkezdődött az ivóvízhálózat bővítését célzó program Békéscsabán

 – ismertette Herczeg Tamás országgyűlési képviselő. Ez összefüggésben van azzal, hogy az Alföldvíz Zrt. csatlakozott a Nemzeti Vízművek Zrt.-hez, vagyis a magyar állam lett a víziközmű-szolgáltató többségi tulajdonosa. 

Ennek a lépésnek számos előnye van

 – folytatta. Egyrészt folytatódhat a meglévő vezetékek, a rendszer korszerűsítése, másrészt pedig Békéscsabán bővíthetik az egészséges ivóvizet biztosító hálózatot. Kiemelte az önkormányzat szerepét is a fejlesztésben, amely erre az évre 100 millió forintot különített el a munkálatokra, azok a város több részét érintik.

Több helyszínen korszerűsítik az utakat; számos, korábban földes utcában pedig szilárd burkolat épül. A járdák szintén megújulnak, a bicikliút-hálózat folyamatosan bővül

 – utalt arra, hogy számtalan fejlesztés zajlik Békéscsabán. Viszont, ha az embereket arról kérdezik, hogy mi szükséges a 21. századi léthez, akkor a vezetékes ivóvízhez való hozzáférés a prioritási sorrend élén áll.

Ez a Kenderföldeken is jogos elvárás, hiszen most közkutakból viszik haza a vizet vagy palackos ásványvizet fogyasztanak az itt élők

 – folytatta Herczeg Tamás országgyűlési képviselő. Elmondta, hogy a városrészben a vezetékes ivóvízhálózat bővítését célzó program húsz utcát érint, a területen négyszáz-ötszázan élnek, és tíz kilométernyi vezetéket fektetnek le a szakemberek. Két szakaszon idén megvalósul a fejlesztés, de a teljes beruházás a jövő év harmadik negyedévében fejeződik be. 

A Kenderföldeken négy ütemben valósul meg a fejlesztés

 – részletezte az Alföldvíz Zrt. kommunikációs főmunkatársa, Diós Zsolt. A most zajló munkák az első ütem részei, amelyek október végéig be is fejeződnek, ha az időjárási körülmények engedik. Gerincvezetéket építenek ki a Lajta utcában, valamint a Kígyósi úton a Tiloló utcáig, ez összesen 40 millió forintba kerül.

Fotós: Bencsik Ádám

A második, a harmadik és a negyedik ütem munkálatai tavasszal rajtolnak, és azokat 2023 végéig kell befejezni, de szeretnének jövő év őszén végezni. Ezt követően kezdődhetnek a lakossági rákötések, és ezután juthatnak egészséges, ásványi anyagokban gazdag vezetékes ivóvízhez a Kenderföldeken élők. Kiemelte, ezzel javul az életszínvonaluk, nő a komfortérzetük. Azt, hogy a teljes beruházás a Kenderföldeken mekkora forrást emészt fel, egyelőre pontosan nem tudni. 

 

Félezer csabait érint a fejlesztés

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, hogy a vezetékes ivóvízhálózat bővítése több helyszínt érint Békéscsabán, ezek közül az egyik a Kenderföldek. Ez viszont egy olyan összefüggő terület, ahol sokan laknak, itt mintegy négyszáz-ötszáz békéscsabait érint a beruházás. Hangsúlyozta, hogy a városrészben egy komoly lakossági kezdeményezés, civil összefogás is szerveződött a Kenderföldek Egyesület révén a fejlesztés érdekében.

Csicsely Gergő, az egyesület elnöke megerősítette, hogy széleskörű lakossági összefogás indult. Régi igénye a Kenderföldeken élőknek, hogy ők is hozzájuthassanak vezetékes ivóvízhez. Egyesületként kezdeményezték a hálózat kiépítését Herczeg Tamás országgyűlési képviselőnél, valamint az önkormányzatnál, és partnerekre találtak. Történelmi pillanatként értékelte, hogy elindult a munka, és hogy így közel vannak ahhoz, hogy a Kenderföldeken – amely harminc éve a város belterülete – is legyen vezetékes ivóvíz-szolgáltatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!