Orosháza

2022.09.09. 17:01

Többgenerációs megoldást kínálnak a földtulajdonosoknak

Megkezdi növénytermesztési tevékenységét Magyarországon a FirstFarms Hungary Kft. A jövőbeni tervek egyeztetése céljából partneri találkozót szerveztek Orosházán, a művelődési központban pénteken.

Csete Ilona [email protected]

Sarusi-Kis Tamás (balról), Bjarne Maj, nemzetközi agronómus, Brlázs Róbert és Horváth József a gazdakör képviseletében és prezentációt tart Anders Norgaard

Fotó: Bencsik Ádám

A FirstFarms cégcsoportot Anders Norgaard vezérigazgató mutatta be. Jelenleg négy országban, majd' 21 ezer hektáron gazdálkodnak. 2021-ben a betakarított őszi árpa mennyiség tekintetében első helyezést értek el Szlovákiában, miközben többször az Év növénytermesztő cége díjazásban részesültek. Ezen szaktudás birtokában kezdik meg a növénytermesztési tevékenységüket Magyarországon is, a FirstFarms Hungary Kft. leányvállalat vezetése alatt. Örömét fejezte ki, hogy tevékenységi körét bővíti Magyarországon a társaság és a helyi ellátási láncban vállalnak fontos szerepet.

– Kölcsönbe kapjuk a földet, amit felelősen kell megművelnünk azzal a törekvéssel, hogy a későbbi generációknak még jobb minőségben adhassuk át – tette hozzá prezentációjában.

Anders Norgaard

A talaj szervesanyag-tartalmának növelése szerves trágyával, vízmegtartó képességének hosszú távú visszaállítása felelős gazdálkodással – így kínál többgenerációs megoldásokat az aszály, a munkaerőhiány által is sújtott földtulajdonosoknak a gádorosi székhelyű mezőgazdasági vállalat, a FirtsFarms Hungary Kft., s közben hosszú távú partneri együttműködésre törekszik. A dán tulajdonban lévő cég 20 éve szolgálja ki elsőosztályú malacokkal a hazai hízlaldákat. Leányvállalatainál az állattartással mindenhol növénytermesztés párosul. A takarmányt megeszi az állat, ami trágyát termel, ami a szántókra kijuttatva annak tápanyag-utánpótlását szolgálja a jó termés érdekében. A felelős gazdálkodás alapja ez is.

– Évekig kerestük a lehetőségeket, kiváló partneri viszonyt építettünk fel helyi gazdákkal, és az állataink által termelt szerves trágyát földjeiken hasznosítottuk, miközben a gabonát vásároltuk. Alapos körültekintés és tárgyalásokat követően végül alternatív módon oldotta meg a cég, hogy Magyarországon is beépüljenek a mezőgazdasági termelés fenntarthatóságának alappillérei működésünkbe. A Trybéta Kft. megvásárlásával 1200 hektár földterület került a FirstFarms Hungary Kft. művelésébe különböző bérleti szerződések keretében, illetve a céghez tartozó teljes géppark, terménytároló és szárító. Továbbra sem vagyunk tulajdonosai a földterületeknek, ám felelős gazdálkodással művelni szándékozzuk – mondta Sarusi-Kis Tamás ügyvezető igazgató, majd hozzátette, ennek a találkozónak a célja az, hogy a meglévő és a jövőbeni földtulajdonosi partnereket tájékoztassák az együttműködési lehetőségekről, felajánlják a növénytermesztéshez kapcsolódó szolgáltatásokat. 

Sarusi-Kis Tamás

– Célunk, hogy a haszonbérbe adott területeket a szerves trágya talajtápanyag-utánpótló erejét felhasználva precíziós gazdálkodással műveljük, és egy fenntarthatóan környezettudatos gazdaságot működtessünk a környékbeli partnerekkel és munkavállalókkal – hangsúlyozta az ügyvezető, aki a találkozó végén egyszeri ajánlatot tett a megjelent földtulajdonosoknak haszonbérleti szerződésre.

Példás együttműködés

A rendezvényen képviseltette magát az Orosházi Gazdakör vezetősége is, támogatásukról biztosítva a jelenlévőket. Brlázs Róbert, az Orosházi Gazdakör elnöke elmondta, együttműködésük a FirstFarms Hungary Kft.-vel hosszú időkre nyúlik vissza, működésüket példaértékűnek tartják. A felelősségteljes mezőgazdasági termelés hosszú távon biztosítja a hazai élelmiszer-előállítást, ezért szívesen állnak olyan cégek mellé, akik tevékenységükkel ezt a fajta gazdálkodási szemléletet képviselik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!