Békés megye

2022.09.25. 20:02

Ősszel is óvni kell a talaj nedvességét!

A szántóföldek őszi gyomirtása felértékelődött az utóbbi években. Immár nemcsak a tápanyagokat, hanem a vizet is menteni kell a kultúrnövények számára.

Az ősszel gyommentesített kalászos erősebb szalmát, bővebb termést ad

Fotó: MW-archív

A baon.hu írása szerint, a Kárpát-medence fokozatos felmelegedése megváltoztatja a művelt területeken a természetesen kialakuló flórát. A szántóföldi növénytermesztésben, különösen a kalászos gabonaféléket termesztők tapasztalják: intenzívebbé vált az egyszikű gyomok terjedése.

– Számos tényező okozza egyes gyomfélék erőteljesebb szaporodását más gyomokkal szemben. Oka részben az időjárás, az egyre gyakoribb enyhe telek, amikor csírázásnak, kelésnek indulnak a gyomok. Ezen túl a forgatás nélküli talajművelés, az egyre korábbra húzódó vetési időpontok, az alacsony tőszám, továbbá a különböző gyomfajokban a gyomirtó készítményekkel szemben kialakuló rezisztencia szintén elősegíti a természetes flóra erőteljesebb terjedését. Mindez komoly veszélyt jelent a termesztésre, ezért a régebben gyakran elhanyagolt őszi gyomírtást a gazdálkodók kénytelenek beilleszteni a technológiai műveletek közé – magyarázta Szépe András talajerő-gazdálkodási mérnök.

A kultúrnövények tőszámának említett csökkenése értelemszerűen növeli a gyomok számára az életteret. Ezért a tápanyagokból és a vízből tetemes mennyiséget képesek elvonni.  

– A melegedő és szárazodó éghajlaton az őszi időszakban is rákényszerülnek a termesztők a talajnedvesség védelmére. Nemcsak a tápanyagok megóvásáról van szó, hanem a tápanyagokat felvehető állapotba oldó víz visszatartásáról is. Ráadásul úgy tűnik, az újabban uralkodó gyomfajok különösen sok vizet pazarolnak el a talajokból. Rendkívül felgyorsult az egyszikűek szaporodása, számottevően fékezik a kalászos kultúrák fejlődését. Ezért őszi gyomirtás nélkül tavasszal sínylődik a növényállomány – mondta.

Mint hozzátette, a jellemzően a tél végén, kora tavasszal károsító kétszikűek ellen, mint például a tyúkhúr, az árvacsalán, a veronika-félék, tavasszal már nem tudunk eredményesen védekezni. A sikeresnek tűnő tavaszi gyomirtás ellenére egyes gyomfajok már hónapokkal korábban csökkentik a várható termést. Az őszi gyomirtás munkaszervezés szempontjából is kedvezőbb, elkerülhető a tavasszal gyakran körülményes permetezési sorrend tervezése.

A növénytermesztők tapasztalata az, hogy a termőföldek gyomtalanítása a régóta használt vegyszerekkel rendszerint nem kielégítő. A gyomok úgymond megszokják a hatóanyagokat.

– Az őszi gyomirtáshoz lehetőség szerint olyan új készítmény szükséges, amelynek még kevésszer használt hatóanyagára nem rezisztensek az egyszikűek.

Továbbá hosszú ideig hat a télen át csírázó fajok ellen. A kalászosok földjének ilyen védelme elősegíti a bokrosodását, a növények jobban bírják a telet, erőteljesebb a tavaszi serkenésük, betegségeknek ellenállóbbak – sorolta javaslatait a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!