Minőségi ellátás

2022.09.08. 11:52

Forrásbevonással fejlesztik az orosházi hajléktalanszállót

Orosházán a hajléktalanszállót nyitása óta folyamatosan fejlesztik. Legutóbb az önkormányzat, az Orosházi Egyesített Szociális Központ, felhasználva önerőt, pályázati forrást, modernizálta a fűtést. Eszközbeszerzésre is jutott pénz.

Csete Ilona [email protected]

Fotó: Für Henrik

A hajléktalanszálló 1995 februárjában nyitotta meg kapuit a városban. Azóta zavartalan a szolgáltatás, miközben számos beruházás érintette az ingatlant. Nagyszabású felújítás (TIOP pályázat) zajlott 2009 és 2010 között. A pályázat keretében több mint 57 millió forint jutott az intézmény bővítésére, felújítására. Ekkor adták át a nappali melegedő új helyiségét, továbbá modern konyhával, irodával és közösségi helyiségekkel bővült a hajléktalanszálló.

Összességében elmondható, hogy a nyertes pályázatnak köszönhetően jelentősen átalakult az intézmény, megteremtve annak a lehetőségét, hogy az ellátottak minőségi ellátásban részesüljenek, a munkatársak pedig jobb munkakörülmények között végezhessék feladataikat

 – idézte fel az elmúlt évtizedek történéseit Bogárné Kiss Ildikó, az Orosháza Város Önkormányzat Egységes Szociális Központ igazgatója.

A legfrissebb hírek is arról szólnak, hogy a fejlesztések folytatódhattak. A fűtés korszerűsítésére Orosháza önkormányzata pályázott a Hajléktalanokért Közalapítványához, így jutottak 10 millió 270 ezer forint forráshoz. Az ESZK is pályázott eszközbeszerzésre a Hajléktalanokért Közalapítványhoz, ez is sikert hozott: 1 millió 947 ezer forint értékű támogatást nyertek.

– Ebből vásároltunk 15 vaságyat, 22 matracot, 22 matracvédőt, illetve konyhabútort az átmeneti szálló konyha helyiségébe. A fűtéskorszerűsítés (a két régi, elavult kazánt egy új, energiatakarékos kazánra cserélték, felszereltek új fűtőtesteket, és korszerűsítették a gázvezetékeket – a szerző) után saját költségvetésből végeztük el a helyreállítási, festési munkákat a műszaki csoportunk dolgozóinak köszönhetően, hozzávetőleg 200 ezer forint értékben – tette hozzá az intézményvezető.

Fotós: Für Henrik

Arra a kérdésre, hogy számítanak-e arra, hogy a megváltozott gazdasági körülmények és az őszi, téli időjárás beköszöntésével az igény nő-e, úgy fogalmazott,  várható, hogy emelkedik az ellátotti igény. Különösen a kedvezőtlen időjárás megjelenésével. Férőhelyszámot nem tudnak bővíteni, de arra van lehetőség, hogy a lakóhelyiségekben új fekhelyeket alakítsanak ki.

Úgy gondoljuk, ilyen formában minden rászoruló hozzájuthat a szálló szolgáltatásaihoz

 – fogalmazott Bogárné Kiss Ildikó.

Ősztől nőhet a létszám

Antal László önkormányzati képviselő jóvoltából tavaly kapott az ESZI a németországi tartalékos szövetségtől és a Vöröskereszttől nagy mennyiségű adományt. A hajléktalanszállóra ágyakat is vittek, kicserélték a régieket modernebb, kényelmesebb ágyakra.

A férőhelyekről megtudtuk, a hajléktalanok nappali melegedőjének engedélyezett ellátotti létszáma 36 fő, jelenleg 21 fő veszi igénybe ezt az ellátási formát. Az őszi időszakkal kezdődően várható, hogy ez a létszám emelkedik. A hajléktalanok átmeneti szállásának befogadóképessége 14 fő, jelenleg 13 (93 százalékos a kihasználtság) ellátott áll jogviszonyban az intézménnyel. A hajléktalanok éjjeli menedékhelyének kihasználtsága szintén magas: a működési engedélyben szereplő 26 főt figyelembe véve, jelenleg 25 igényli ezt a szolgáltatást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!