Békés

2022.07.30. 18:15

Felidézték a hagyományokat a kisgazdakör rendezvényén - Galériával

Negyedik alkalommal rendezte meg hagyományos aratóünnepét szombaton a Békési Kisgazdakör. Az egész napos eseménysorozaton számos program szolgálta az évszázados tradíciók bemutatását és megőrzését.

Papp Gábor

Fotó: Für Henrik

A megyei önkormányzat támogatásával megvalósuló programsorozat délelőtt 9 órakor kezdődött a régi aratási szerszámok bemutatásával, illetve az érdeklődők láthatták, hogy miként zajlott, zajlik a kasza fenése, és kalapálása. Később előkészítették az eredeti kovásszal készülő házi kenyeret, ami azután a kemencébe került, illetve hagyományos fejkendőket is megtekinthettek a jelenlévők – nyilatkozta hírportálunknak Tarkovács István. A Békés Kisgazdakör elnöke elmondta, délre hagyományos kaszásleves készült, ami óriási sikert aratott, az utolsó kanálig elfogyott ez az egyébként szintén az aratáshoz kapcsolódó finom étel.

Mint megtudtuk, a délután nosztalgia filmvetítéssel folytatódott, amelynek részeként régi aratási filmeket nézhettek meg a kisgazdakör tagjai és a vendégek. 

– Nagy élményt jelentettek ezek a filmkockák, hiszen már nem igazán ismerjük azokat a mozzanatokat, amelyek mentén annak idején zajlott ez a fáradtságos munka – tette hozzá Tarkovács István. – Annak idején az aratóbrigád nagyon korán kiment a búzatáblába, olyan módon, hogy hajnal már ott találta őket. Az aratás imádkozással kezdődött, a férfiak vágták a búzát, az asszonyok kötelet fontak, a marokszedők kévét készítettek, illetve a munka során keresztet raktak. Utóbbi szimbolikus, szakrális, de gazdasági jelentőséggel is bírt. Annak során úgy tették ugyanis egymásra a kévéket, hogy véletlenül, még nagyobb eső esetén se peregjenek ki a szemek.

A szombat délután további részének programját az időjárás némileg felülírta, megérkezett a korábban nagyon várt eső, jelentős zivatar mosta Békés és környékét.

– Jó lett volna, ha ez már két hónappal ezelőtt, és legalább heti rendszerességgel megtörténik. Ha lett volna eső, akkor nem lenne ilyen szomorú a határ – fogalmazott Tarkovács István. Az aratási menet a csapadék miatt elmaradt, és a városháza helyett a kisgazdakör székházánál adták át a hagyományos aratókoszorút Kálmán Tibornak, Békés polgármesterének, a város gazdájának. Korábban szokás volt, hogy amikor befejezték az aratást, a brigád tagjai felöltöztek, szép aratási koszorút fontak kalászból, és felkeresték a gazdát, amit átadtak neki. Ezt ismételték most meg kissé újszerű módon a Belencéres Néptáncegyüttes tagjainak segítségével.

Az est folyamán ünnepi köszöntők hangoztak el, elismerést vehetett át Berczi Sándor, a kisgazdakör egyik legnagyobb tapasztalattal bíró, legaktívabb tagja. Fellépett a Belencéres Néptáncegyüttes, majd megszegték és megáldották az új kenyeret. Áldást mondott Dicső Melinda református lelkész. Hégely László „Laci bácsi” népdalcsokrot adott elő, majd vacsora zárta a napot.

Kemény munka és tradíciók

Kálmán Tibor, Békés polgármestere elmondta, az aratókoszorú méltó helyre kerül, ezúttal is városháza falát díszíti majd. Köszönetet mondott a gazdáknak azért a munkáért, amit a városért és a térségét tesznek, miközben óriási nehézségekkel kell megküzdeniük.

Kiemelte a kisgazdakör hagyományőrzés terén végzett munkáját, aminek részeként nagyon sok már-már elfeledett tradíciót bemutatnak a város lakóinak, amivel sokat tesznek azért, hogy minél többen tudják, milyen kemény munka zajlik a mezőgazdaságban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!