Kényszerérés

2022.06.17. 06:30

Már aratják az őszi árpát Békés megyében

Az aszály keresztbe tett az őszi árpának is, ezt mutatják a legfrissebb betakarítási adatok. A kényszerérés miatt sok helyen a tervezettnél korábban kell aratniuk a gazdáknak, a hozam pedig nagyságrendekkel alacsonyabb a tavalyinál, valamint a sokéves átlagnál.

Nyemcsok László

Jóval kisebb a hozam, mint a tavalyi évben, az ár pedig még képlékeny. Kecskeméti Roland gépkezelő az aratás szünetében. /Fotók: Bencsik Árpád/

Bozsár Tamás, a Csabai Raktárszövetkezet telepvezetője hangsúlyozta, a szövetkezet integrációban művelt területein hektáronként 3–5 tonna között alakul a hozam. Mindennek az oka egyértelműen a vízhiány. Tavaly nem egy táblában 8–10 tonnás termést produkált a növény, ettől most jelentősen elmarad.

Kelemen Mihály, a Csorvási Gazdák Zrt. igazgatóságának elnöke kiemelte, az elsőként learatott árpatáblában 3,8 tonna átlagterméssel kellett beérniük hektáronként. 

Ez nagyjából fele a múlt évi hozamnak. Sokkal jobb eredményre a többi táblában sem számíthatnak, így nagyjából 4 tonna/hektár körül alakul az átlagtermés. A búza több helyen kiszáradt, és már látszik, hogy a talpon maradt növények is jóval gyengébb termést hoznak, mint az előző években.

Bozsó Tamás gazda és Csapó Imre gépkezelő vizsgálja az aratás előtt álló gabonatáblát.

Ahogy azt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságánál közölték, a gazdák Békésben őszi árpát 24 500, búzát 95 ezer hektárról takarítanak be be. Az inputanyagok nagyon megdrágultak a műtrágyától a növényvédő szerekig, de a gazdák igyekeztek mindent megadni a növényeknek, amire szükségük van. Az átvételi árak még nagyon képlékenyek. Nem tudni, hogy azok járnak-e jobban, akik az aratás után egyből értékesítik a termést, vagy azok, akik kivárnak, számolva akár a letárolt terményhez kötődő költségekkel is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!