síküveggyártás

2021.04.15. 11:26

Nagyberuházással kezdődött az idei év Orosházán

A Hunguard és a Guardian név harminc évvel ezelőtt lett ismert Békés megyében, különösen az orosháziak és a környék munkavállalóinak a körében.

Csete Ilona

Orosháza, 2019. május 7. A Guardian Orosháza Kft. üzeme 2019. május 7-én. Ezen a napon tartották az amerikai érdekeltségû Guardian Glass orosházi gyára új lamináltüveg-gyártó üzemének átadóünnepségét. MTI/Rosta Tibor

Fotó: Rosta Tibor

Idén 30 éve annak, hogy a megye legiparosodottabb városaként emlegetett Orosházán az új síküveggyárban történelmi pillanatnak lehettek tanúi az ott dolgozók: megkezdődött a termelés, legördült az első üvegtábla a Hunguard Kft. szalagsorán. Az orosházi gyár történetének második nagy leállása 2021-hez kötődik. Az idei év újabb nagyberuházással kezdődött a Guardian Orosháza Kft. életében.

A Guardian már 30 éve gyárt síküveget Békés megyében. 1991. február 3-án történelmi pillanatnak lehettek tanúi az akkori munkavállalók, hiszen legördült az első síküvegtábla a gyártósoron. Ezzel kezdetét vette, Kelet-Európában elsőként, ráadásul Magyarország keleti régiójában a floatüveg-gyártás. A folyamatos fejlődés, termékfejlesztés eredményeképpen tevékenységével világszinten elismert építészeti látványosságokat teremt, valamint élhetőbb környezeti megoldásokat kínál az embereknek.

Az Orosházán gyártott síküveg-, laminált- és bevonatosüveg-termékek nemcsak a térségben és Magyarországon, hanem szerte a világon tették ismertté a Guardian nevét.

A 2021-es termelési év egy nagyberuházással kezdődött. Kis Sándor ügyvezető igazgató elmondta, a folyamatosan új üvegtermékek és megoldások létrehozásán dolgozó cégnél már 2019-ben megszületett a döntés az újjáépítésről. A felújítás, a kemence újraépítésével 2020 októberében kezdetét vette, hogy idén tavasszal újraindulhasson a termelés.

Az idei nagyberuházással stabilizálta a termelést, ezáltal pedig biztosította helyét a jövőben növekvő, üveg iránti kereslet kiszolgálásához a Guardian Orosháza Kft. /Fotó: Rosta Tibor/MTI/

A jelenlegi beruházás keretében felújított, síküveget gyártó, 2004 óta működő kemencét átvizsgálták, az elhasználódott, elavult részeket lebontották és újjáépítették. A keverőházban egy új keverőgép állt munkába, illetve a hidegvég is jelentős mértékben korszerűsödött, az új munkavédelmi elvárásoknak megfelelően. A három éve, 2018-ban megvalósult laminálósori fejlesztés után, az idei évi korszerűsítés is a Guardian síküveg-gyártásának magyarországi jövőjét alapozza meg.

– Folyamatosan meg kell újulnunk annak érdekében, hogy minden nap jobbak legyünk.

A kemence felújítására azért volt szükség, hogy a vevőink igényeinek továbbra is eleget tegyünk, valamint feldolgozósorainknak megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyagot nyújtsunk. A beruházásnak köszönhetően stabilizáltuk termelésünket és biztosítottuk helyünket a jövőben növekvő, üveg iránti kereslet kiszolgálásához – tette hozzá Kis Sándor, a cég ügyvezetője.

A robotika az üveggyártás területén is megvetette lábait, így az orosházi gyár felújítása során is nagy szerephez jutott. Két olyan gépet telepítettek, amelyek az üvegtáblák leszedését végzik.

– A robotok üzembeállítása hozzájárult ahhoz a célkitűzésünkhöz is, hogy cégünk munkaállomásait a munkavédelmi szempontok szerint a lehető legbiztonságosabban alakítsuk ki.

Hiszünk abban, hogy sikerünk a munkavállalóinkkal együtt megvalósított siker.

Komolyan vesszük, megbecsüljük a nálunk dolgozókat, mert egyre inkább azokra a nyitott, rugalmas emberekre van szükség, akik hajlandók velünk együtt folyamatosan tanulni, fejlődni. Minden nap új kihívásokkal kell megbirkózni, amihez elengedhetetlen a jó problémamegoldó képesség és a kreativitás. Beruházásunk a következő néhány évre meghatározza és garantálja a jövőnket. Az elvégzett sikeres projektnek örülünk, de egy pillanatra sem pihenünk: már most azon gondolkodunk, milyen lesz a következő kemencekampány, milyen lesz pár év múlva az üveggyártás, milyen eszközök és emberek kellenek hozzá – fogalmazott az ügy­vezető.

A Guardian magyarországi történelme, története

A magyarországi síküveg-gyártás orosházi sikertörténetében a Guardian Orosháza Kft.-nél a kezdetektől úgynevezett úsztatott eljárással készült síküveget állítanak elő, folyamatos gyártásban. 2004 májusában valósult meg a kemence-újjáépítés, ami 2020 októberéig biztosította a sík­üvegellátást. 2007-ben a gyár új bevonósorral bővült, ami a fejlesztések segítségével, nagyobb volumenű termelést biztosítva, azóta is üzemel. A bevonósor tette lehetővé, hogy Orosházán kifejlesztették az antireflektív bevonatot. 2016-tól a float-soron áttértek a nagyobb tisztaságú Guardian ExtraClear síküveg gyártására. 2018-tól a legmodernebb technológiával működő gyártósoron a hagyományos és bevonatos laminált üvegek gyártásán kívül speciális termékek (zajcsökkentő, vastag, bevonatos és színes laminált üvegek) előállítása is lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!