beruházás

2021.03.09. 13:59

Kiokosított lámpatestek biztosítják a közvilágítást Békéscsabán

Zajlik, és hamarosan véget ér a közvilágítás korszerűsítését célzó beruházás Békéscsabán. Többféle módon okosítják a lámpatesteket, valamint alkonykapcsoló szintén lesz, hogy a fényviszonyoktól függően kapcsolják fel és le a közvilágítást. A fejlesztés különlegessége, hogy a Hunyadi téren és a két kórházi parkolóban parkolásmenedzsment-rendszert építenek ki, valamint információs totemoszlopokat állítanak.

Licska Balázs

20210304 Békéscsaba Opauszki Zoltán önkormányzati képviselő az okos közvilágításról és parkolásról nyilatkozik Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

Összesen 7763 fénypont esetében avatkoznak be városszerte – mondta Szarvas Péter polgármester. Részletezte, miszerint 6953 új lámpatestet szereznek be és 225 hagyományos lámpatestet cserélnek le a meglévő LED-es lámpatestek áthelyezésével, továbbá 585 meglévő LED-es lámpatestet korszerűsítenek. A beruházás ezen része nagyjából véget ért, hiszen február végéig immár több mint 7600 lámpatest esetében végeztek a munkálatokkal.

„Okosítanak” is, ami azt jelenti, hogy a lámpatestek egy része kétirányú közvetlen kommunikációra lesz képes, azaz a központból lehet őket vezérelni. Egyes lámpatesteket pedig Bluetooth-kapcsolattal, vagyis anélkül lehet majd programozni és felügyelni, hogy kosaras autóval fizikailag hozzá kellene nyúlni. Egy speciális eszköz felszerelésével pedig még több lámpatestet készítenek elő arra, hogy a jövőben azokat is „okosíthassák”.

Az „okosítás” mikéntjéről elmondta,

hogy a LED-es lámpatestek mindegyike külön meghajtóval rendelkezik, amely a működésüket vezérli. Ezt úgy lehet elképzelni, mint egy-egy miniszámítógépet. Ezekhez különféle kiegészítőket lehet kapcsolni és különböző szintű programozással lehet őket „okossá” tenni. A beruházás során érintett 7763 fénypont esetében is az „okosítás” különféle szintjeit lehet megkülönböztetni.

A most szerelt lámpák közül csupán 326 olyan van, amelyeket hagyományos módon üzemeltetnek, azaz egyszerűen csak bekapcsolnak sötétedéskor és kikapcsolnak hajnalban. 3644 esetében előre beállítottan szabályozzák a fényáramot, és éjszaka – amikor a legkisebb a forgalom – bizonyos százalékot visszavesznek a teljesítményükből, így mérsékelve a fogyasztást és az indokolatlan túlvilágítást. 507 lámpatest speciális előkészítést, olyan kiegészítő toldalékot is kap, amelyek révén a fényáram-szabályozás mellett a jövőbeli igényeknek megfelelően egyszerűen tovább „okosíthatóak” lesznek.

Opauszki Zoltán elmondta, a Hunyadi téren parkolásmenedzsment-rendszert építenek ki, a kijelző mellett applikáción is mutatják majd az autósoknak, hány szabad férőhely van /Fotó: Imre György/

1682 lámpatest már kétirányú kommunikációra lesz képes egy Bluetooth-kiegészítővel. Ezek a lámpatestek is fényáram-szabályozottan működnek, de a vezérlésén kosaras kocsi alkalmazása nélkül, a földről lehet állítani egy speciális tablet segítségével. A legokosabbak az úgynevezett IOT-vezérléssel ellátott lámpatestek, ezekből 1604 lesz a városban, és egy külön beépített SIM-kártyával ezekkel a lámpákkal egyenként vagy akár csoportosan is lehet kommunikálni a vezérlőközpontból. Hibajelzést tudnak leadni, állandó visszajelzés van a működésükről, energiafogyasztásukról, és igény szerint a távvezérléssel lehet irányítani a világítás szintjét.

Szarvas Péter polgármester elmondta,

márciusban kezdődik Békéscsabán a közvilágítási hálózat alkonykapcsolós vezérlésének kialakítása. Az alkonykapcsoló előnye, hogy mindig a fényviszonyoktól függően kapcsolja fel és le a közvilágítást, így egy-egy borúsabb napon a megszokottnál hamarabb gyúlhatnak fel a város fényei.

A projekt érdekessége, hogy úgynevezett közlekedés- és parkolásmenedzsment-rend­szert alakítanak ki, valamint totemoszlopokat és környezeti szenzorokat állítanak. Optikai szenzorok figyelik a város forgalmasabb útjait, és kísérleti jelleggel optikai szenzoros parkolásmenedzsment-rendszert telepítenek a Hunyadi téren, valamint a két kórházi parkolóban, a Gyulai úton és a Dedinszky utcában. Kijelző mutatja majd az üres helyek számát, az információt továbbítják a város honlapjára és egy applikációra is. A város kilenc forgalmas pontján kihelyezett totemoszlopok pedig információs pontként fognak szolgálni, közérdekű tartalmak jelennek majd meg a felületükön, de wifipontként, környezeti szenzordobozként, szükség szerint pedig vészhívóként is működhetnek.

Élhetőbb Békéscsabát teremtenek

Opauszki Zoltán, a város környezetvédelemért is felelős tanácsnoka elmondta, a Modern Városok Program részeként megvalósuló, úgynevezett Smart Grid-projekt célja az okos város, az okos környezet kialakítása. Az okos város olyan hely, élettér, amelynek minden eleme a lakók jólétét, kényelmét, egészségét szolgálja.

– Ez egy rendkívül összetett, tudatos tervezést és fejlesztést kívánó cél. Minden lépés, fejlesztés, közösségi összefogás azt szolgálja, hogy a békéscsabaiak élhetőbb, környezettudatosabb, kényelmesebb és energiatakarékosabb életteret kapjanak, jól érezzék magukat itt, munkahelyeket, perspektívát teremtsünk számukra, amellyel visszaszorítjuk az elvándorlást – hangsúlyozta.

Opauszki Zoltán szerint előremutató lenne az is, ha a jövőben egy interaktív, térképes közösségi nyilvántartó rendszert hoznának létre és használnának, és igazi okosvárosként követnék nyomon a város összes közterületen lévő fájának egészségi állapotát, a légszennyezés csökkentésében vállalt részét, de akár azt is, mennyi szálló port köt meg vagy épp mennyit hűt az utca hőmérsékletén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!