mezőgazdasági program

2020.12.06. 15:35

Megóvják a jövőnek a tarcsai magtárat

A köröstarcsai önkormányzat kiemelt figyelmet szentel a településképi szempontból jelentős épületek megmentésére. Ebbe a sorba illeszkedik a magtár megóvása is – tudtuk meg Lipcsei Zoltántól. A község polgármestere elmondta, néhány évvel ezelőtt került az ingatlan az önkormányzat tulajdonába, korábban közösen birtokolták a mezőgazdasági zrt.-vel. Ezt követően a közfoglalkoztatási programon keresztül adtak be pályázatot a létesítmény fejlesztésére, bővítésére.

P. G.

20201012 Köröstarcsa A településnek saját magtára és brikettárolója van. Ezt mutatta be Lipcsei Zoltán polgármester. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

– Ezzel párhuzamosan megfogalmaztuk azt a célt is, hogy szeretnénk minél jobban, hosszú távon piaci fizetést adni a házi brigádunk tagjainak – tette hozzá.

– Földjeinket így visszavettük saját művelésbe, amihez szorosan kapcsolódik a magtár, amely raktározási és egyéb célokat is szolgál. Az ipari kendert ott tisztítják és szárítják, az épületben helyezik el a búzát, kukoricát, de levendula, cirok és árpa is helyet kapott az ingatlanban. A megfelelő terményeket a köröstarcsai farmon használják fel az állatok számára eledelként.

Lipcsei Zoltán a település saját magtárában /Fotó: Imre György/

– Úgy tűnik, hogy az egymásra épülő mezőgazdasági program, a növénytermesztés és az állattenyésztés szinergiái beváltják a hozzájuk fűzött reményeket – folytatta a gondolatot Lipcsei Zoltán, aki kitért arra is, hogy hamarosan összegzik az idei évet, és már meg is tervezték a következőt.

Visszatérve a magtárra, kiemelte:

az épületben helyet biztosítanak a Vöröskereszt adományai, ruhák, bútorok számára is, sőt a szállításban is segítik a szervezetet. Az ingatlant pedig szeretnék tovább szépíteni a jövőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!