gazdaság

2020.12.11. 11:28

Jól működött a jégkármérséklő rendszer Békésben

Országosan és megyénkben is értékelték a minap a 2018-ban bevezetett jégkármérséklő (Jéger) rendszert. A jégesők által okozott károk idén még tovább csökkentek.

Nyemcsok László - Papp Gábor

Forrás: shutterstock.com

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke kiemelte, a 2018–2020-as Jéger-időszakban a jégverés aránya a zivatarkárokon belül mintegy 47 százalékra csökkent. Ez a rendszer üzembe állítása előtti három évben még több mint 84 százalék volt.

– A NAK által üzemeltetett rendszer védekezési időszaka idén április 15. és szeptember 30. közé esett – hangsúlyozta az elnök.

– Békésben 17 automata és 46 manuális berendezés szolgálta a gazdákat,

valamint óvta a lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy az év generátorkezelőjének országosan a tarhosi Szabó Ferencné Balogh Piroskát választották.

Dr. Kulcsár László kamarai elnök

Az agrárkárenyhítés keretében az idei évben kiemelkedő számban (21 000) és területre (516 ezer hektár) tettek bejelentést országosan termelők, amelyek közül csak hat százalék volt a jégverés. Ez jóval alacsonyabb a 2018–19-es évek 13-13 százalékos, valamint a védekezés előtti időszak 30 százalékot is meghaladó arányához képest.

– A jégesőkárok elleni védekezés Európában egyedüliként hazánkban zajlik országos szinten,

amelynek finanszírozása az Agrárminisztérium segítségével a kárenyhítési alapból történik – ecsetelte dr. Kulcsár László. – Évente legfeljebb 1,5 milliárd forint jut erre a célra, és egy forint költségre 33 forint megmentett érték jut. Hosszú távra biztosított a működtetés forrása, azaz a rendszer fenntartása nem igényel több termelői befizetést. A jégesők előfordulásának valószínűsége nem zárható ki teljesen, azt viszont garantálni lehet, hogy a jégszemcsék mérete kisebb annál, mint amelyek a rendszer használata nélkül hullanának le.

A tarhosi Szabó Ferencné Balogh Piroska érdemelte ki Az év generátorkezelője címet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától.

A korábban bérszámfejtőként is dolgozó asszony különösen lelkiismeretesen és nagy odafigyeléssel kezeli a jégkármérséklő (Jéger-) rendszert.

Szabó Ferencné 1951. december 14-én született Sarkadkeresztúron, és gyermekéveit is a településen töltötte, majd később Vizesfásra költöztek. Tanulmányait 1970-ben a Békéscsabai Közgazdasági Szakközépiskolában jeles bizonyítvánnyal végezte. 1970-től 1979-ig a Hidasháti Állami Gazdaság vizesfási kerületében dolgozott bérszámfejtőként. 1972-ben férjhez ment, férjével ma is együtt él. Házasságukból két fiúgyermekük született.

1979-től a Békés-erdei vadászházba költözött családjával, ahol háztáji gazdálkodás keretében sertés-, szarvasmarha- és baromfitenyésztéssel, -hizlalással, valamint nyaranta a Gyulai Erdészet részére fácánneveléssel foglalkozott, míg gyermekeit taníttatta. Férje pedig az erdészetnél mint hivatásos vadász-erdész dolgozott. Békés-Erdő viszonylag távol esik mindentől, így Tarhostól is.

Szabó Ferencnét választották az év generátorkezelőjének /Fotó: Imre György/

– Nagyon szerettünk ott lakni, szép éveket töltöttünk a településrészen, ami, sajnos, mostanra nagyjából elnéptelenedett – fogalmazott.

Mint a méltatásából kiderül, 2015-ben férjével Tarhosra költözött. Tekintettel egészségi állapotára, javarészt otthon tartózkodik, így kézenfekvő volt számára elvállalni a kezelői feladatokat, amely tevékenységével nyugdíját is ki tudja egészíteni.

Tarhoson a kezdetektől ő látja el a Jéger-rendszer keretében a jégkármérséklő berendezés kezelését.

Világéletében nagy szorgalommal és még nagyobb lelkiismerettel végezte munkáját. Számára sosem az volt cél, hogy másoknál jobb legyen, hanem az, hogy amit csinál, azt a legjobb tudása és szorgalma szerint tegye. Így természetes, hogy a Jéger-kezelői feladatát is e szerint a regula szerint végzi, és örül annak, hogy munkájával másokat segíthet.

– Egy véletlennek köszönhetően vállaltam el ezt a feladatot. A fiatalember, aki eredetileg végezte volna, nem tudta vállalni, ekkor kerültünk a képbe – emlékezett vissza a kezdetekre.

– Kaptunk egy telefont, amelyen keresztül értesítenek, amikor jégeső közelít. Ilyenkor be kell kapcsolnunk a berendezést.

Kérdésünkre Szabó Ferencné elmondta,

a feladat komoly felelősség, hiszen riasztás idején nem lehet elmozdulni,

bármikor érkezhet értesítés. Az idei nyár egyébként is elég eseménydúsan telt, bőven akadt tennivalója.

– Igyekszem a lehető leglelkiismeretesebben végezni ezt a tevékenységet – tette hozzá. Az év generátorkezelője elárulta, bár neki egy régebbi készüléke van, de gyorsan megbékélt az okostelefonnal. Felvetésünkre elmondta, a jégelhárító rendszer a tapasztalatai alapján jól működik, a megszokottnál kevesebb jéggel találkoztak, amelyben minden bizonnyal nagy szerepe van a berendezésnek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!