Jól bánnak a pénzzel

2020.11.15. 15:27

A csabai közgés lányok ezernyi diákot utasítottak maguk mögé

Több ezer diákot maguk mögé utasítva első helyen végzett a békéscsabai Közgé CA$Hual nevű csapata a szakképző iskolák tanulóinak meghirdetett Pénzügyi junior klasszis! versenyen. Érdekesség, hogy a végső döntőbe csak a Dél-Alföld régió csapatai jutottak be, a közgés lányok a kiskunfélegyháziakkal és a szegediekkel mérkőztek meg az utolsó összecsapásban.

Busi Ottó

A napokban hirdették ki a szakképző iskolák tanulóinak szervezett Pénzügyi junior klasszis! elnevezésű verseny győzteseit az országos döntőt követően Budapesten.

Az első helyezett a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium CA$Hual nevű csapata lett. A négy lány – Bondár Emese, Szabó Nóra, Megyik Karina, Németh Regina – nyolcszáz csapat több mint háromezer diákja közül bizonyult a legjobbnak és végzett az első helyen.

Uhrin Györgyi (középen) és a nyertes lányok /Fotó: BMH/

Uhrin Györgyi, a fiatalok felkészítő tanára elmondta, a verseny első, online fordulója még október elején ért véget, amelyen az iskola négy csapattal vett részt, és ahol végül a CA$Hual fantázianevű, lányokból álló négyes jutott tovább a megyei fordulóra. Ezt követően október 20-án tíz békési csapat részvételével rendezték meg a verseny megyei döntőjét. A forduló két részletben zajlott: először egy 50 kérdésből álló online kvízkérdéssort töltöttek ki a versenyzők, majd videócseten keresztül, háromtagú zsűri előtt szóbeli fordulóra került sor.

– Minden csapatnak öt-öt villámkérdésre kellett válaszolnia, illetve egy-egy téma kifejtése volt a feladat. Az összesített eredmények alapján végül a mi csapatunk lett az első, így jutottunk tovább a november elején megrendezett országos döntőbe – részletezte Bondár Emese, a csapat kapitánya, hogy miként is jutottak tovább a megyéből.

A „CA$Hual” formáció tagjai végül november 4-én mérkőztek meg az ország többi versenyzőjével, ahol 19 csapat három fordulóban mérte össze tudását.

Elsőként villámkérdésekre válaszoltak, majd három csoportra osztva kifejtős kérdéseket kaptak.

A csoportok legjobbjaira várt a nagy döntő, ahol a csapatok két-két témában, kifejtős kérdésekre válaszoltak.

– A csapatunk az adózás és a biztosítások témában is remekelt – jegyezték meg a közgés lányok, akik hozzátették: a végső döntőbe csak a Dél-Alföld régió csapatai jutottak, így végül a kiskunfélegyháziak és a szegediek előtt végezve lettek elsők a nagyszabású pénzügyi versenyen.

Mint megtudtuk, a vetélkedőn többféle pénzügyi kérdést kaptak a diákok, például a hitelfelvétellel kapcsolatos költségek, a lakáseladás, illetve a lakáscsere esetén fizetendő adó kiszámításáról, vagy a nyugdíj-előtakarékossági számla nyitásáról is kérdezték őket. A szervező Privátbankár.hu tervei szerint jövőre is megrendezik a megmérettetést.

Tízből nyolc fiatal már a mobiltelefonját használva fizet

– A szakképző intézményekben már két éve kötelező tantárgy a pénzügyi és vállalkozói ismeretek. Az itt végzők nagy része később saját vállalkozást indít, a sikeresség alapvető feltétele a pénzügyi ismeretekben való jártasság – mondta Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára a vetélkedő eredményeinek kihirdetését követően. Hozzátette, a tárca örömmel támogatta a speciálisan szakiskoláknak szervezett versenyt, a résztvevők száma pedig igazolta a várakozásaikat.

Balogh László emlékeztetett:

a kormány 2018-ban indította el a pénzügyi tudatossági stratégiát, számos korosztályt megcélozva. A fiatalok körében mért kártyahasználati adatok, internetes vásárlások adatai azt mutatják, hogy ennek alapvető üzenetei eljutottak az érintettekhez. A legújabb mobilfizetési technológiák is népszerűek az ifjúság körében, tízből nyolcan mobiltelefonnal fizetnek, amit jelentős előrelépésnek nevezett, megjegyezve, hogy ez a járvány hatása is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!