Békés megye

2020.09.01. 19:59

Akár hónapokat is várhatunk mesterre

Jelentősen, több mint tíz százalékkal csökkent hazánkban az építőiparban a szakemberhiány. Ennek ellenére jelenleg átlagosan négy hónapot kell várni a mesterember megkeresésétől a munka megkezdéséig. Megyénk azon régiók egyike, ahol a legmagasabb a szakemberhiány.

Busi Ottó

20200817 Kaposszerdahely Családi ház építés illusztráció. Fotó: Muzslay Péter MP Somogyi Hírlap

Fotó: Muzslay Péter

Jelenleg átlagosan 119 napot kell várni a szakember megkeresésétől a munka megkezdéséig, az országos átlagot nézve. A koronavírus-járvány előtt még 135 nap volt ez a várakozási idő. Legalacsonyabb a szakemberhiány Tolna megyében (86 nap) a legmagasabb pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (165 nap), Békés megyében (145 nap) és Vas megyében (134 nap) – derült ki a Mapei Kft. 9 ezer fő megkérdezésével készült hazai kuta­tásából.

A felmérés szerint egy kőművest jóval hamarabb találunk, mint egy villanyszerelőt /Fotó: MW/

Országosan a legkevesebbet kőművesre kell várni, 88 napot, a legtöbbet villanyszerelőre, 130 napot, burkolóra 124, bádogosra pedig 123 napot kell várni átlagosan. ­Megyénkre ilyen részletességű kimutatás nem készült, de az általunk felkeresett helyi szakemberek válasza alapján némi információt tudtunk szerezni: a kőművesek egy zuhanyzócserének októberben tudtak volna nekikezdeni, a villanyszerelők lényegében elérhetetlenek voltak, ketten is úgy fogalmaztak, hogy nem tudnak új munkát vállalni. Aki kizárta magát a lakásából, az sem reménykedhet gyors bejutásban: olyan szakembert, aki az elromlott többpontos zárszerkezetet meg tudná javítani, csak egyet találtunk. Ő legkorábban két hét múlva tudott volna jönni. Egyedül a bádogosok közt találtunk olyat, aki a megkeresés utáni héten kezdte volna a munkát, egy másik szakember a tél beállta előtt, míg a harmadik jövő tavaszra tudott munkát vállalni.

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője ­elmondta, a jelenlegi várakozási idő nagyon magas, az ideális egy-két hónap lenne. ­Véleménye szerint a szakemberhiány csökkenésének az oka a beruházások és felújítások kismértékű visszaesése, valamint a külföldön dolgozó szakemberek tömeges hazatelepülése. Azonban álláspontja szerint a tendencia csupán átmeneti. Az építőipar élénkülésével, valamint a nemzetközi járványügyi helyzet normalizálódásával a szakemberhiány várhatóan visszakúszik a korábbi szintre.

Országosan közel egységes a szakemberek rezsióradíja

Idén 4165 forintban ­határozta meg az ajánlott minimális építőipari rezsióradíjat a június ­17-én hatályban lépett, az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiadott rendelet. Tavaly ez még 3696 forint volt, öt évvel ezelőtt pedig 2490 forint.

A Mapei Kft. által megkérdezett több száz építőipari szakember átlagos nettó rezsióradíja 4106 forintra jött ki. A társaság szerint nincs lényeges eltérés a rezsióradíj átlagos mértékében földrajzilag, szinte hajszálra ugyanannyi Budapesten, mint régiónkban és a megyeszékhelyeken, de a városokban és falvakban is közel azonos. Markovich Béla, a társaság ügyvezetője szerint a rendeletben szereplő minimális rezsióradíj mértéke reális: véleménye szerint ennél alacsonyabb díjon nehéz a mai elvárásoknak megfelelő színvonalon, fenntartható módon építőipari szolgáltatást nyújtani. Hozzátette, ennek ellenére az ­építőipari szakemberek többségének – 59 százalékának – nem éri el a rendeletben ajánlott minimumot a rezsióradíja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!