Országos érdeklődés mellett

2020.08.15. 15:26

Méhészeknek rendeztek szakmai napot Orosházán

Országos érdeklődés mellett rendezett szakmai napot az ágazat szereplőinek, a méhészeknek, a Königin-Trade Kft. szombaton, Orosházán. A cégvezető, Varga János a megnyitón elmondta, a járványhelyzet miatt az idei, országos találkozók, szakmai fórumok elmaradtak, ezt az űrt kívánta pótolni és hagyományteremtő szándékkal cégük telephelyén nagy érdeklődés mellett megtartották azt a találkozót, ahova érkeztek érdeklődők Dombóvártól Békéscsabáig az ország számos régiójából.

Cs. I.

A méhészeti eszközöket gyártó vállalkozás 17 éves története egy mézpergetővel kezdődött.

– Az innovációnak köszönhetően mára 370 saját gyártású gép- és gépsorunk a manuálistól az automatizált technológiáig ott van a termékpalettánkon – vezette körbe a gyártás helyszínén az érdeklődőket a házigazda, majd az OMME elnökének, Bross Péternek mutatta be fejlesztéseiket. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vezetője előadásában a méhészet aktualitásairól beszélt Orosházán. Kiemelte, az előrejelzések beigazolódtak. Az elmúlt évtizedek leggyengébb méztermése az idei, majd hozzátette, januárra nem lesz a magyar szabadpiacon eladó méz. S hogy mi vár az ágazat szereplőire? A 20 ezer méhészre 1 millió 200 ezer méhcsaláddal? Azok maradhatnak talpon, akik képesek a változásra, az alkalmazkodásra – figyelmeztetett az OMME elnöke. Meglátása szerint a világban, az Európai Unióban tapasztalt gazdasági, természeti folyamatok kapcsán nem beszélhetünk kizárólag magyar jelenségről.

A sugaras pörgetővel ismerkedett Magyarország mézkirálynője, Szemerits Eszter társaságában a medgyesbodzási Vízvári és Dajka család /A szerző felvétele/

– Ami velünk történik, az velük is. Az ágazat szereplői ha beszélnek a nehézségeikről, ha hallatják a hangjukat, ha társadalmi nyomást gyakorolnak, ha érvelve kommunikálnak, ha kiállnak a nyilvánosság elé, ez is segíti a bajba jutott ágazat túlélését – fogalmazott Bross Péter, majd beszélt a nemzeti programról, a kérelmek sorsáról. Megjegyezte, hogy az új, idén igényelhető (méz zárszalag, vonalkódok) támogatásokat csak kevesen vették igénybe. Bejelentette, a Takarékbankkal folytatott tárgyalások jó irányban haladnak, együttműködés a cél.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!