kevesebb termés

2020.08.03. 11:29

Az egekben van az alma ára Békésben

Tavaly júniushoz képest majdnem dupla annyit kérnek az alma kilójáért. Jelenleg 600-800 forint körüli árakkal lehet találkozni a piacokon. A hazai almakészletek már elfogytak, az előző esztendő gyengébb termése után pedig úgy tűnik, idén még átlagos termés sem várható, melyet a szakemberek szerint a tavaszi fagyok mellett a rendkívül aszályos tél végi, kora tavaszi időjárás okozott.

Busi Ottó

20200730 Csorvás Hunapfelnél elkezdték az alma ritkítását Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Jelentősen megdrágult az alma: idén januárban még 345 forintért ­lehetett venni egy kilót a gyümölcsből, ez júniusra 546 forintra emelkedett a KSH szerint. Még jelentősebb a növekedés, ha megnézzük a tavaly ­nyári adatokat, akkor 289 forintot kértek egy kiló almáért. Gulyás Tamás, a békéscsabai Mezőker Kft. zöldség- és ­gyümölcsosztályának vezetője hírportálunknak korábban elmondta, hazánkban a tárolókból már kifogytak a készletek, de többek közt hasonló a helyzet Németországban és Romániában is: ott sincs a raktárakban alma.

A csorvási Hunapfel Mezőgazdasági Kft. a Dél-Alföld régió egyik legnagyobb gyümölcstermesztő üzeme. Pusztai József, a társaság ügyvezetője elárulta, a vevők egyelőre csak a tavalyi terméssel találkozhatnak a piacon, a mostanában szüretelt nyári alma pedig nem számottevő, a szezon pedig lényegében augusztus dereka után kezdődik. Hangsúlyozta, az árak a tavalyi gyengébb almatermés miatt emelkedtek. Az ügyvezető úgy fogalmazott, a mostani szüret után nagyságrendileg a szokásos hazai almatermés egyharmadára lehet számítani: körülbelül 300-350 ezer tonna várható.

A csorvási Hunapfelnél most ritkítják a csokorban termő almákat, augusztus második felétől kezdődik a szüret /Fotó: Imre György/

Elmondása szerint fagykárt szenvedtek a növények: nemcsak az alma, de más gyümölcsök is. Saját területükön közepes almatermésre számítanak, amely hektáronként átlagosan 50 tonna gyümölcsöt jelent. Az árakkal kapcsolatban a szakember még nem tudott nyilatkozni, mert bár elmondása szerint Európában máshol is vannak gondok, de nem olyan extrémek, mint itthon.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint az Északkelet-Magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ­tegnap kiadott termésprognózisából kiderült, az egyes termőtájak, illetve termesztőkörzetek között nincsenek markáns különbségek, mindenhol az átlagosnál jóval alacsonyabb a termés. Az almánál a fajták vonatkozásában elmondható: a gala és a golden fajtakörnél a helyzethez mérten jó a termés, míg kifejezetten gyenge a jonagold, a jonatán és az idared fajtakörnél. A red delicious, pinova, braeburn, fuji fajták termése erősen heterogén, általában gyenge. Hozzáteszik, a károkat a tavaszi fagyok mellett a rendkívül aszályos tél végi, kora tavaszi időjárás is növelte.

A gyümölcs ára az elmúlt napokban a békési üzletekben és a piacokon kilónként 600–800 forint körül alakult, de a vevők találkozhattak ennél magasabb összeggel is, a csabai vásárcsarnokban pedig inkább a felső árszint a jellemző. Az úgynevezett pink lady kilójáért pedig – amelyet szokás az almák Ferrarijának is nevezni – az árusok a 2 ezer forintot is elkérték.

Kínában dömpingről számoltak be

A FruitVeB írása szerint Kínában, a valaha mért legmagasabb, több mint 3 millió tonna tavalyi termésű alma volt raktáron június második felében. Egy évvel ezelőtt ennek a mennyiségnek mindössze harmadát, közel 1 millió tonnát tároltak be.

Ennek következtében történelmi mélypontot ért el az alma ára Kínában. A termelők és a kereskedők is arra törekednek, hogy túladjanak készleteiken, és az új szezon előtt raktárkapacitásokat szabadítsanak fel. Az írás megjegyzi: annak ellenére, hogy Kínában óriási eladatlan készletek halmozódtak fel, az almaimport volumene csak 18 százalékkal esett vissza. A jómódú kínaiak ugyanis nem bíznak a hazai alma minőségében, ezért hajlandók a belföldi gyümölcs árának többszörösét is kifizetni a külföldről érkező almáért. Érdekesség, hogy bár Európában hiány volt almából, és a legtöbb ország helyben értékesített, a franciák az év első öt hónapjában a szokásos mennyiség dupláját szállították a távol-keleti országba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!