betakarítás

2020.08.07. 06:59

A megyei kiskertekben már tart a nyári nagyüzem

Benne vagyunk a nyár utolsó havában, a kertekben folyamatosan érnek a gyümölcsök, zöldségfélék. Az augusztusi, aktuális kerti munkákhoz Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke adott olvasóink számára hasznos tanácsokat.

Nyemcsok László

Fotó: Imre Gyorgy

Hankó János kiemelte, nagyon figyeljünk arra, hogy a termést a megfelelő időben és érettségi állapotban szedjük le, hiszen csak így élvezhetjük eddigi munkánk gyümölcsét. Az érésben lévő, illetve ahhoz nagyon közel álló növényeinket már ne vegyszerezzük! Ahol szükséges, támasszuk alá a termőrészeket! Semmit ne hagyjunk tönkremenni, mert amit nem tudunk frissen elfogyasztani vagy feldolgozni, azt a cefrébe gyűjthetjük. A szedésnél vigyázzunk magunkra és a növényeinkre is!

Hankó János szilvát szed, ebből főzik a legtöbb pálinkát /Fotó: I. Gy./

A kertbarátkör elnöke kitért arra, hogy érik a csabagyöngye és a favorit szőlő is. A cseresznye-, a meggy- és a kajszibarackcefrét vihetjük a szeszfőzdébe, bár az is igaz, koránt sincs annyi belőlük, mint egy átlagos esztendőben. Szedhetjük a babot, az uborkát, a paradicsomot, a paprikát a zöldségeskertben. Aki szeretne másodvetést, az telepíthet sóskát, spenótot, borsót, téli retket, ­salátát.

– Figyeljünk a megfelelő csapadék-utánpótlásra, ahol szükséges, ott öntözzünk! – emelte ki Hankó János. – A díszkertekben figyeljük a növényeinket, amik elvirágoztak, azokat vágjuk vissza. A gyepnél is fontos a jó vízellátottság és a megfelelő tápanyag-utánpótlás. A nagy melegben négy–öt centinél ne vágjuk alacsonyabbra a füvet, és ahol szükséges, a szelektív gyomirtást végezzük el!

Az idei nem a pálinka éve, a kajszibarack, a cseresznye, a meggy a legnagyobb vesztes, de a szilva sem hozza a várt termést. A szőlő és birsalma nyerő lehet, de ezekből sem számítanak ebben az esztendőben 50–70 százaléknál nagyobb hozamra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!