síküveggyár

2020.07.08. 11:22

Robotok mozgatják a hatalmas üvegtáblákat Orosházán

Az ABB legnagyobb terhelhetőségű, többfunckiós robotjával valósult meg a Guardian Orosházi síküveggyárának új, biztonságos, hatékonyabb, gyorsabb üvegtábla rakodási rendszere.

Az orosházi síküveggyárban szükségessé vált egy gyors és hatékony üvegrakodási rendszer kialakítása, amely mindenben megfelel a követelményeknek. Az üzem szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint alapos egyeztetések után esett a választás az ABB IRB 8700 gripperes robotra, ami minden kihívásnak megfelelt. A gripper egy vákuumos fogószerkezet, melyből 16 darabot szereltek fel a robotra. A fogószerkezetben keletkező vákuum segítségével a robot 12-16 ponton fogja meg az üvegtáblát és tudja a vákuum által keltett erővel tartani. A legnagyobb kihívást éppen ez okozta. Teljesen máshol és más erővel kell megfogni egy papírvékony, alig néhány kilós hatalmas üvegtáblát, mint egy akár 8 m2-es, több száz kilogrammos üveget. A megfogott és a vákuummal tartott üvegtáblát a robotnak milliméter pontosan kell úgy a helyére tenni, hogy közben az álló üvegtáblát el kell forgatni fekvő helyzetbe. A folyamat közben az üvegnek sérülésmentesnek kell maradnia.

A robot emberi beavatkozás nélkül dolgozik

Az alábbi, a robot működését szemléltető videóban Károlyi József, a Guardian Orosháza Operations Managere és Harvich Zsolt, az ABB Kft. értékesítő mérnöke érdekes tényeket mondanak el a projektről és a robot által végzett munkáról:

Az új üvegtábla rakodási rendszer erőssége, hogy a hatalmas – akár 2600 milliméterszer 3210 milliméteres táblákat – akkor is biztonságosan, és gyorsan tudja függőleges helyzetből vízszintes helyzetbe rakni, ha az üveg 16 milliméter vastag (ez az üvegtábla 350 kilós) és akkor is, ha mindössze 2 milliméteres, leheletvékony üvegtábla mozgatása a feladat.

A robot egy forgó állványról egyesével szedi le ezeket a hatalmas táblákat úgy, hogy az üvegeket a típusuknak megfelelő helyre rakja, miközben kiválasztható, hogy melyik oldaluk nézzen felfelé. Ehhez szükség volt arra, hogy a legapróbb részletekig ki legyen számolva az egyes üvegekhez tartozó lerakási pálya és meg legyen határozva, hogy a különböző táblákkal dolgozva a robot milyen gyors és milyen irányú irányváltoztatásokat tehet. A tervezés egyik fontos eleme volt, hogy az üveg sarkai semmihez ne érjenek hozzá, illetve figyelni kellett, hogy a vákuum miatt összetapadó üvegtáblák a leemeléskor ne sérüljenek, és ne törjenek el. Lerakáskor a vákuumtappancsok légrobbantással engedik helyére a táblákat.

Az új robot számokban

Az új üvegtábla rakodó robot, az IRB 8700-as kétféle konfigurációban áll rendelkezésre: az első esetben a robot karja 4,2 méterre ér el, és a robot terhelhetősége 550 kilogramm. A másik konfigurációban a kar 3,5 méterre nyúlhat, és 800 kilogrammot is elbír. A rakodási sebessége és hatékonysága kiváló, 35 másodperc alatt rak le 2 üvegtáblát. Szintén egy új változás a robot bevezetésével, hogy ha valamilyen okból mégis eltörne egy üveg, akkor sem kell megállítani a munkát, az haladhat tovább.

A robot további előnye, hogy emberi beavatkozás nélkül dolgozik (gépkezelői felügyeletre lehet szükség, melyet az ABB a projekt átadásakor leoktatott) és az ABB vállalta a robot teljes körű szervizelését is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!