energetikai fejlesztés

2020.07.28. 17:02

Közel negyedmilliárd forintból korszerűsítik a gyulai versenyuszodát

Megkezdődött a Gyulai Várfürdő versenyuszodájának közel 230 millió forintból megvalósuló energetikai korszerűsítése. A fejlesztés a vendégek komfortérzetét is erősíti majd.

Papp Gábor

20200728 Gyula A Gyulai Várfürdőt a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek ellenére is fejlesztIK, pályázati támogatások segítségével. A jelenleg zajló, TOP-os forrásból finanszírozott, nettó 228,3 millió forintos beruházás energetikai korszerűsítés, mely a vendégek kényelmét is szolgálja. A fejlesztés keretében korszerűsítik a világítást a 25-ös medencénél, lecserélik az 50-es medence ponyváját, korszerűsítik a légbefuvó- és szellőzőrendszereket, a 25-ös medencénél lecserélik a fűtőtesteket, akadálymentes öltözőt és mosdót alakítanak ki, liftet építenek be az akadálymentes megközelíthetőség érdekében, kicserélik az uszoda nyílászáróit, hőszigetelik az épületet és 50 kW-os napelemes rendszert telepítenek a főépület tetejére a téli főbejáratnál. Az építkezés ideje alatt az 50-es medence végig üzemelni fog, a 25-ös augusztus végétől legkésőbb október végéig zárva tart. Görgényi Ernő és Kun Miklós Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

– A Várfürdő folyamatosan fejlődik kisebb-nagyobb beruházásokkal – mondta a beruházást bemutató kedd délelőtti, helyszíni sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő. Gyula polgármestere kiemelte, a cég saját forrásokból is végzett fejlesztéseket.

dr. Görgényi Ernő polgármester és Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója /Fotók: Imre György/

– Bár a koronavírus-járvány a társaságot is nehéz helyzet elé állította, az elmúlt évek sikeres gazdálkodásának köszönhetően újabb korszerűsítéseket is képes volt megvalósítani a Gyula Várfürdő Kft. – tette hozzá. – A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében elnyert támogatás segítségével pedig olyan energetikai beruházás-sorozat készülhet el, amely a vendégek komfortérzetét is növelni fogja mind a 25, mind az 50 méteres uszodában.

Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a munkálatok egyik eleme érinti a főépületet is, hiszen annak tetejére 50 kW-os napelemes rendszert telepítenek a téli főbejáratnál.

Emellett cserélik majd az 50 méteres medence ponyváját. A jelenlegi, gyenge hőszigetelő képességű kétrétegű ponyva, sátorfedés helyére új, háromrétegű, 2 légkamrás ponyva kerül majd. Új, korszerű légbefúvót építenek be a meglévő helyére az 50-es uszodánál. Ugyancsak új, bővített hővisszanyerős szellőzőrendszert építenek ki a 25 méteres uszodában. Két-két hővisszanyerő hőcserélővel ellátott légkezelő befúvóegységet és hővisszanyerő hőcserélővel ellátott légkezelő elszívó egységet telepítenek. A befúvó és elszívó gépek közvetítőközeges hővisszanyerővel vannak ellátva, az elszívott levegő hőjét a befúvó gép hasznosítja.

A 25 méteres uszodában kicserélik a fűtőtesteket. Kialakítanak egy akadálymentes öltözőt, illetve wc-t és tusolót. Beépítenek egy liftet, így akadálymentesen megközelíthetővé válik az 50-es medence. Az uszodaépület nyílászáróit kicserélik. 15 centiméter vastag homlokzati hőszigetelést alakítanak ki a sportuszoda épületén. Szigetelik a lábazatot és az alagsori pincefalat.

A 25 méteres uszoda épületében kicserélik a jelenlegi 300 W-os fémhalogén világítótesteket 256 W-os LED világítótestekre. A beruházás a TOP-on elnyert 228 millió forintos támogatás segítségével valósul meg. A teljes fejlesztést 2021 februárjában zárják le.

– A munkálatoknak köszönhetően meghosszabbítjuk a versenyuszoda élettartamát, amely még hosszú évtizedekig szolgálja majd mind a gyulaiak, mind a más településekről érkező vendégek kényelmét – hangsúlyozta Kun Miklós.

Az iskola úszásoktatásnak a lovarda és az AquaPalota rekreációs medencéje ad majd helyet, illetve az 50 méteres medence folyamatosan üzemelni fog.

Folyamatosak a fejlesztések

A most elkezdődött beruházás-sorozat egyik előfeltételeként a Gyulai Várfürdő saját forrásból, valamint a Magyar Úszó Szövetség által biztosított támogatás segítségével megvalósította az 50 méteres medence fóliázást. A medencetest ennek köszönhetően már nem ereszt, így elkezdődhetett a TOP-os energetikai korszerűsítés. Kun Miklós elmondta, lehetőség szerint szeretnénk ugyancsak önerőből a 50-es medence járófelületeit is újraburkolni.

Az ügyvezető igazgató beszámolt arról is, hogy a 25 méteres medence augusztus 15-től áll le, és a tervek szerint október végén indul újra. Ha a kivitelezés viszont gyorsabb ütemben halad, akkor akár már szeptember végén, október közepén átadhatják azt a látogatóknak.

A Várfürdőben egyébként valóban folyamatosak a fejlesztések. A teljesség igénye nélkül néhány hónapja koedukált öltözőrendszert alakítottak ki, hogy még inkább megfeleljenek a kor elvárásainak, növelték az egyébként is óriási zöldfelületet, a nagy gyógymedencét pedig újraburkolták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!