2020.06.29. 16:12
Ivólét gyártanak az almatermésből Csanádapácán
A közfoglalkoztatásban három programelem működik évek óta jó színvonalon, igyekeznek egymásra építkezve értéket teremteni, és azt meg is mutatni másoknak. Szép eredménnyel szerepeltek a csanádapácaiak eddig minden közfoglalkoztatási kiállításon. Kaptak korábban Miniszteri Elismerő Oklevelet munkájuk elismeréseként. Ezt is felidéztük az almáskertben járva a csanádapácai településvezetővel, Oláh Kálmánnal.
A csanádapácaiak hidegen sajtolt étolajgyártására már sokan felfigyeltek. A tudatos fejlesztés újabb állomása és lehetősége a telepített gyümölcsösük. Erre alapozzák a 100 százalékos gyümölcs-alapanyagú ivólé gyártását. A gyerekek, az idősek egészséges táplálkozásához az alapanyag biztosítását is így oldják meg helyben, házilag.
– Három évvel ezelőtt egy hektáron telepítettük az almáskertünket, három fajtát ültettünk a gazdagabb ízhatás érdekében – mutatta a szépen gondozott növényeket Oláh Kálmán. Ha termőre fordulnak a fák, nemcsak ivólevet készítenek a gyümölcsökből, hanem a helyi konyhát is ki tudják szolgálni belőle.