Békés megye

2020.04.09. 16:49

Ismét meghirdették az év fája versenyt

Az erdők nemzetközi napján, március 21-én kezdődött a jelölés a 2020-as év fája versenyre. Ez a madarak és fák napjáig, azaz május 10-éig tart. Megyénk hagyományosan jól szerepel a megmérettetésen.

Nyemcsok László

ƒv f‡ja versenyen indult a gerlai plat‡n fa Jakab Zsuzsanna mutatja be a f‡t.

Fotó: Imre György

Tavalyelőtt a gerlai, égig érő vackor és a kamuti tudás fája, a múlt évben a gerlai kastélyparkban található platán került a legjobbak közé a versenyen. Utóbbit Jakab Zsuzsanna, a Gerlai Wenckheim Társaság elnöke nevezte be.

– A gerlaiak öreg platánján kívül még két egyed volt a parkban, amik azóta, sajnos, kipusztultak – hangsúlyozta Jakab Zsuzsanna a múlt évi negyedik hely után. – Ha valaki egykoron azt mondta, hogy találkozzunk a nagy platánnál, nem volt kérdéses, hogy erről a fáról van szó. Gyerekkorunkban verseny ment mindig a legjobb ülőhelyekért, amelyek a fa gyökereinek kinövésein voltak.

A platánt Jakab Zsuzsanna mutatta meg a kastélyparkban /Fotó: Imre György/

Mint kiderült, egy 1905-ben, a kastélyról készült képeslapon a helyiek felfedezték a fát, és itt már nagy lombkoronával látható. Ebből következtetnek arra, hogy valamikor a park kialakításakor telepíthették, tehát életkora minimum 160 év. A társaság egyébként a magasságát is meghatározta, e szerint körülbelül harminc méterre nyúlik fel, törzse átmérője pedig 4,5 méter vastag, így csak akkor lehet átölelni, ha több ember kapaszkodik egymásba.

No, de visszatérve az idei kiírásra, olyan fák vagy facsoportok nevezését várja a vetélkedőt szervező Ökotárs Alapítvány, amik fontos szerepet töltenek be a jelölő közösség, a környéken élők életében. Előnyt jelent, ha a jelölt növényt sokan támogatják, őshonos fajt képvisel, közterületen áll, ha életét vagy életterét veszély fenyegeti. Nem számít azonban a faegyed vagy a facsoport szépsége, mérete vagy életkora.

A korábbi évekhez hasonlóan a www.evfaja.hu oldalon keresztül lehet beküldeni a nevezéseket a fa vagy facsoport történetét és képeit mellékelve. Bárki jelölhet, családok, iskolai osztályok, civil szervezetek, baráti társaságok vagy munkahelyi közösségek is. Minél többen támogatják a nevezést, annál jobb, hiszen ez bizonyítja, hogy a fa valóban különleges szerepet tölt be a közösség életében.

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!