Békés megye

2019.11.13. 17:29

Keveslik a gazdák az átvételi árakat

Lényegében lekerültek a termények a földekről, már csak némi kukorica maradt kint. Kozsuch Kornél, a megyei betakarítási koordinációs bizottság elnöke kiemelte, a meghatározó két növény továbbra is a tengeri (98 648 hektár) és a napraforgó (70 945 hektár) volt.

Nyemcsok László

20190905 Békéscsaba Napraforgó aratás Békéscsaba határában Bozsár Tamás gazdával. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György /archív felvétel/

Kozsuch Kornél hangsúlyozta, kukoricából a megyei átlagtermés 7,3 tonna/hektár, ami nem rossz, viszont augusztusig nagyobb hozamra számítottak a gazdák. A terményért tonnánként 38–39 ezer forintot adnak a felvásárlók, ami alacsony ár. Napraforgónál a megyei átlaghozam 3,2 tonna, és a 78–96 ezer forint közötti átvételi ár szintén nem deríti jókedvre a termelőket. Csak egy adalék ehhez: négy éve 115–137 ezer forintot is megadtak a napraforgó tonnájáért.

Adamcsik László, a Csabai Raktárszövetkezet elnöke elmondta, a kukoricát sok helyen kiégette, kiszárított az augusztusi aszály, még mielőtt a termésképzés megtörtént volna. Emiatt 2,5–3 tonnás hozamok is születtek, de azért akadtak 10–12 tonnások is. Sok függött a tápanyag-­ellátottságtól, és hogy kinek volt szerencséje a jókor jött eső miatt.

– Az őszi árpa már teljes egészében a földben van, a búzavetések is a végénél tartanak – ecsetelte a szövetkezet elnöke. – Több táblában azért nem tudták még elkezdeni a vetést, mert a kukorica helyére kerül a búza, és a tengeri aratásával még nem vagy csak ezekben a napokban végeznek a termelők. Ezután jön még a magágy-előkészítés, a műtrágyaszórás.

Ha már búza, Adamcsik László kitért arra, 38–40 ezer forintot fizetnek tonnájáért, ami nagyon kevés. Barabás Béla, a megyei mezőgazdasági szövetség titkára kifejtette, a napraforgónál nagy szóródás volt tagüzemeiknél. Előfordultak 4,3–4,5 tonna/hektárt adó táblák, de a belvizes területeken – például Dobozon – 1,2 tonnás terméssel kellett beérnie a gazdálkodónak. Az átvételi árat keveslik, legalább 100–110 ezer forint kellene, hogy a termelőknél is keletkezzen egy kis haszon.

Barabás Béla megerősítette, hogy a kukoricánál az augusztusi forróság és csapadékhiány nagyban befolyásolta a termést. Ugyanakkor a tárolási gondok lényegében megszűntek a megyében az ütemes terménykiszállítás, illetve a gyengébb kukoricatermések miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!