kerti tennivalók

2019.07.14. 20:17

Kárpótol a kajszibarack a kevés meggyért

A júliusi, aktuális kerti tennivalókkal kapcsolatban ismét Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke ad tájékoztatást, hasznos tanácsokat.

Nyemcsok László

Hankó János kertész

– Az időjárás nem kedvez a kertészkedőknek, hiszen hol esik, hol nagy a meleg, ami megnehezíti a növényvédelmet – emelte ki Hankó János. – Szedjük a meggyet, cseresznyét és a kajszibarackot. Ugyanakkor sok helyen a cseresznye és a meggy a fákon ment tönkre a gombabetegségek és a sok eső okozta repedések miatt.

Sokan nem tudtak megfelelően védekezni, de ne feltétlenül magukban keressék a hibát, hanem az időjárásban. A kajszibarackkal idén szerencsére nincs gond, ami jó hír a tavalyi gyenge termés után.

Hankó János a szőlőt csonkázza, visszavágja a túl hosszú hajtásokat /Fotó: Imre György/

A kertbarát kör elnöke kitért arra, hogy ellenőrizzük rendszeresen a növényeinket, és ahol tehetjük, védekezzünk a gombabetegségek és a kártevők ellen. Vizsgáljuk át a szőlőnket, ha kell itt is avatkozzunk közbe. Csonkázhatjuk a szőlőt, ami azt jelenti, hogy a túl hosszú hajtásokat vágjuk vagy törjük vissza, és a hónaljhajtásokat is visszatörhetjük.

Állítsuk be a cefrének való edényeket, hiszen a jó pálinka alapját most szedhetjük meg. Egészséges gyümölcsöket erjesszünk, a rothadtak kihathatnak a pálinkánk minőségére. Van egy olyan mondás, hogy pálinkának az a gyümölcs a legjobb, amelyiket a fa már elengedte, de a földre még nem érkezett le. Ez azt jelenti, hogy szennyeződésektől mentes, érett, magas cukortartalmú gyümölcsök valók a cefrébe.

– A paprikának még adhatunk műtrágyát. Kiültethetjük a másodvetésű fejes- és kelkáposzta-palántákat is – ecsetelte a szakember.

– A régóta egy helyen lévő virághagymákat szedjük fel, és őszig tartsuk szellős helyen. Minden növényünket rendszeresen öntözzük! Sokak bosszúságára a fűben megjelent a muhar is, amit, sajnos, szelektív gyomirtóval nem lehet kiirtani.

A muhar megjelenése is szorosan köthető az időjáráshoz. Egyet nem szabad elfelejteni, hogy nem csupán az emberek szenvednek az időjárás viszontagságaitól, hanem a növényeink is. Éppen ezért igényelnek fokozott odafigyelést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!