Lósport

2023.09.05. 14:36

Szeptember végén tartják a Nemzeti Vágta döntőjét Szilvásváradon

Szeptember 30-án és október 1-jén rendezik meg a Nemzeti Vágta döntőjét Szilvásváradon. Közép-Kelet-Európa legnagyobb amatőr lovas eseménysorozatának végső küzdelmébe 60 felnőtt lovas és 32 fiatal versenyző jut be - tájékoztatták a szervezők az MTI-t kedden.

MW

A győri Ördöglovasok bemutatója a jubileumi 15. Nemzeti Vágtán a fővárosi Hősök terén 2022. október 1-jén

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Anikó

Mint írják, a lovas ünnep szilvásváradi fináléjára kvalifikáló versenyek májustól szeptember végéig zajlanak. Május elején a Partiumi Vágtát, a Nemzeti Vágta Bihari Előfutamát rendezték meg, míg utoljára, szeptember 23-án a Viharsarki Vágtán, a Nemzeti Vágta Sarkadi Előfutamán lehet buzdítani a versenyzőket.

A tájékoztató szerint az idei évben összesen tíz magyarországi és öt határon túli helyszínen tartanak előfutamokat, a döntőt pedig a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban tartják, amelyben jövőre négyesfogathajtó világbajnokságot is rendeznek.

Mint írják, a pálya előnye az épített talaj, valamint az, hogy minden nézői székről belátható.

A sűrűbb fordulóknak köszönhetően technikásabb a pálya, a képzett lovaglás, taktikus versenyzés lehet eredményes, nem lesz elég a gyorsaság

 - idézi a közlemény Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgatót.

A közlemény szerint az idei évben az előző évekhez képest változás, hogy Szilvásváradon négy páros fog egyszerre starthoz állni, valamint az elővágtákon és a döntőn magyarországi település csak magyar tenyésztésű lóval indulhat.Idén többen kapnak lehetőséget a továbbjutásra, ugyanis középfutamokat iktattak be a Kishuszár Vágtán, valamint a nemzetközi futam lovasai őshonos magyar lófajtán, lipicai lovakon fognak lovagolni. Nyolc ország részvételével zajlik majd a küzdelem, amelyen idén nem vesz részt Magyarország - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában