Jubileum

2023.04.04. 09:41

Torontóban 90. születésnapján köszöntötték Gyenge Valéria olimpiai bajnokot

Kilencvenedik születésnapján köszöntötték Torontóban Gyenge Valéria olimpiai és világbajnok úszót, fotóművészt, írót hétfőn. Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőjét Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes-államtitkára tolmácsolta.

XV. nyári olimpiai játékok, 1952. A felvétel a 400 m-es női gyorsúszás eredményhirdetése után készült. Ezüstérmes Novák Éva, aranyérmes Gyenge Valéria, bronzérmes Evelyn Kawamoto (USA)

Forrás: Fortepan

Fotó: Bojár Sándor

A nemzetpolitikáért felelős helyettes-államtitkára tolmácsolta köszöntőben a 

kormányfő hangsúlyozta, hogy Magyarország nemcsak sportolói és művészi sikerei miatt büszke Gyenge Valériára, hanem példaértékű hazaszeretetéért is. Kiemelte, hogy Gyenge Valéria az egy óceánnyi és több ezer kilométernyi távolság ellenére is ezer szállal kötődik Magyarországhoz.

A kormányfő üzenete szerint Gyenge Valéria életútja a medencén kívül is egyedülálló azáltal, hogy '56-os menekültként vált elismert fotóművésszé és íróvá. 

Rámutatott: a sportolónő annak idején esélytelennek tartott versenyzőként nyert olimpiai aranyérmet.

Gyenge Valéria 1952-ben a helsinki olimpián a 400 méteres gyorsúszásban győzött 19 évesen. 1956-ban a Melbourne-i olimpia után menekült Kanadába a Toronto Star napilap segítségével. Néhány év edzősködés után a fotózás felé fordult. 1978-ban beválasztották a nemzetközi úszóhírességek csarnokába (International Swimming Hall of Fame). Íróként számos bestseller szerzője, életrajzi könyve Ígéret címmel 1990-ben jelent meg, angolul írta, majd ő fordította magyarra.

A Kanadában élő magyar olimpiai bajnok legutóbb januárban járt Magyarországon, ahol díszvendég volt a Nemzet sportolója díjátadó gálaesten.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában