Nem vesztesek

2018.02.22. 22:51

Színes programmal ünnepelték az első Magyar Parasport Napját

A csütörtöki eseménysorozat zárásaként gálavacsorát tartottak a Magyar Paralimpiai Bizottság megalapításának huszadik évfordulója alkalmából. 

Budapest, 2018. február 22. Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (International Paralympic Committee, IPC) korábbi elnöke (b) átveszi a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést Balog Zoltántól, az emberi erõforrások miniszterétõl a Magyar Parasport Napja és a Magyar Paralimpiai Bizottság alapításának 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a Várkert Bazárban 2018. február 22-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A vacsorán Balog Zoltán emberi erőforrásokért felelős miniszter beszédében emlékeztetett rá: az országgyűlési képviselők tavaly december 12-én egyöntetűen támogatták a kulturális bizottság ötpárti kezdeményezését, és egyhangúlag elfogadták, hogy az idei évtől február 22-e a Magyar Parasport Napja legyen. Hozzátette: ebből az alkalomból a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) csütörtökön országszerte programokat szervezett.

A miniszter kifejtette: a Lélekmozgató névre keresztelt iskolai program keretében – amelyhez több mint 400 iskola csatlakozott -, a diákok ezen a napon a testnevelésórák keretében kipróbálhatták a para-csapatsportágakat és megnézhették a Lehetetlen határán című dokumentumfilmet, amely öt sikeres magyar parasportoló élettörténetén keresztül mutatja be a hazai parasport fejlődését.

Balog Zoltán kiemelte: a magyar parasportolók 1976 óta 144 érmet nyertek a paralimpiákon, és sikereikkel példát mutattak a fogyatékkal élő embereknek.

„Magyarország fantasztikus sportnemzet”

Sir Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) tavaly leköszönt elnöke a Magyar Érdemrend Tiszti Kereszt Polgári Tagozat kitüntetést vehette át Balog Zoltántól. Az indoklás szerint a brit sportdiplomata az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett tevékenységéért, a nemzetközi paralimpiai mozgalomban betöltött jelentős szerepéért, valamint a paralimpiai sportágak és versenyek fejlődése érdekében végzett eredményes sportvezetői munkájáért részesült az elismerésben.

A díjazott beszédében fantasztikus sportnemzetnek nevezte Magyarországot, amelyet példaként lehet állítani más országok elé.

Átadták a Halasy Olivér-díjat

Andrew Parsons, az IPC hivatalban lévő elnöke köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a magyar parlament nem szokványos, egyhangú döntésével nagy lehetőséget kapott a parasport. Hozzáfűzte: a sport erejét mutatja, hogy rajta keresztül társadalmi változásokat lehet elindítani.

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa a sport, ezen belül a parasport európai szintű közösségteremtő erejét, a társadalmi integrációban betöltött szerepét emelte ki.

Az elmúlt évtizedekben elért sikereket elismerve a Magyar Paralimpiai Bizottság Halassy Olivér-díját vehette át Szekeres Pál háromszoros paralimpiai bajnok vívó, Vereczkei Zsolt háromszoros paralimpiai bajnok úszó, valamint Becsey János kétszeres paralimpiai bajnok úszó.

„A fogyatékkal élők erőforrást jelentenek”

A gálavacsora zárásaként Szabó László, az MPB elnöke lépett a színpadra, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy ez nap fordulópont lehet a magyar parasport életében, hiszen ekkora figyelem korábban még sohasem irányult a fogyatékos sportolókra. Egyúttal a jövőt illetően három gondolatot fogalmazott meg: az első, hogy tisztelni és becsülni kell a fogyatékos magyarokat, a második, hogy ők nem problémát jelentenek, hanem erőforrást, a harmadik pedig, hogy Magyarország örömmel lát vendégül minden fogyatékos embert a világból.

A Várkert Bazár a gálavacsorát megelőzően konferenciának adott otthont, ezen több szempontból is górcső alá vették a hazai és nemzetközi parasport helyzetét és a fejlődési lehetőségeket.

A tanácskozás mottója ez volt:

„Fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, vesztesnek lenni.”

Borítóképünkön Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság korábbi elnöke (b) átveszi a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában